Kırk yıl hatrı, beş yüzyıllık tarihi var

00:005/09/2007, Çarşamba
G: 3/10/2007, Çarşamba
Yeni Şafak
Kırk yıl hatrı, beş yüzyıllık tarihi var
Kırk yıl hatrı, beş yüzyıllık tarihi var

Sömürgecilik tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Antony Wild, 'Kahve; Bir Acı Tarih' adlı kitabında kahvenin “kara” tarihini anlatıyor

Coffee a Dark History, Türkçe'ye çevrilmiş ismiyle “Kahve: Bir Acı Tarih, Ezgi Ulusoy'un çevirisiyle Türk okuruna ulaştı. Antony Wild'in kaleme aldığı kitap, Avrupal? güçlü devletlerin sömürgelerinde üretilen ve zenginler taraf?ndan tüketilen kahvenin, sömürgecilikle ortak olan 500 yıllık tarihini konu alıyor. Tarihin Batılı kahve tüketicilerinin lehine ve kahveyi üreten eski sömürgelerden daha fazla sayıdaki 3. dünya ülkeleri insanlarının aleyhine nasıl geliştiğini bu kitapta görmek mümkün.

İngiltere'nin en büyük kahve şirketerinden birinde 13 yıl satın alma müdürü olarak çalışan Wild, sömürgecilik tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor. Yazara göre kapitalizm ve kurumlar?n?n da ortaya ç?kmas?nda kahvenin etkisi büyük. "18.yy'ın ortalarında Avrupa sömürgeleri, kölelik koşullarında veya köleliği andıran şartlarda, tarlalarda çalışıp ana karadaki hevesli tüketicilerin taleplerini karşılayarak kahve sektörünün kalbi oldular." diyen yazar bu noktada devrimlerin tohumlar?n?n at?ld?ğ?, siyasi tartışmaların yapıldığı, kahvehanelerin önemine de işaret ediyor.

Kahve ile ilgili bilgiler tabii ki siyasi tarih ile sınırlı değil. Dünyanın en kaliteli kahveleri ve nasıl bir işlemden geçerek fincanlarımıza ulaştığı ilginç hikayelerle anlatılmış. Bunlardan biri de Kopi Luwak kahvesi:

KEDİ PİSLİĞİNDEN KAHVE

"Kopi Luwak, Japonya'da oldukça değerli olan hoş bir Sumatra kahvesidir. En güzel ve olgun bitki taneciklerini seçen, misk kedisinin dışkısından toplanan çekirdeklerden yapılır. Hayvan meyvenin kabuğunu ve etenini, çekirdeği saran yapışkan sıvı ile tabakayı ve son engel olan ince gümüşümsü kabuğu sindirir. Bu şekilde modern "ıslak ve kuru" işleme teknolojisinin taklit etmeye çalıştığını gerçekleştirir. Bu kahveye yüksek fiyatlar biçilir."

Yazarın değindiği bir diğer konu da, kahvenin en etkin maddesi olan kafein. Yazar, kafein hakkında NASA'da çalışan bilim adamlarının yaptığı bir araştırmayı anlatıyor. Buna göre, örümceklere farklı uyuşturucu maddeler veriliyor ve kafein alan örümceğin ağını tamamlayamadığı gözleniyor. Kitap kahvenin zararları, faydalı olduğunu iddia eden araştırmacıların açıklamaları ve kahvenin günümüz insanına etkileriyle son buluyor. n FATMA ÖZÇELİK