İlmen kirazı Avrupa yolcusu

Salih Köprülü
00:0016/07/2009, Perşembe
G: 16/07/2009, Perşembe
Yeni Şafak
İlmen kirazı Avrupa yolcusu
İlmen kirazı Avrupa yolcusu

İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, Napolyon olarak bilinen İlmen kirazının hasadına bu hafta başından itibaren başlanacağını söyledi. Şahin, Almanya, İngiltere, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesine İlmen kirazının gönderildiğini kaydetti.

Üretiminin büyük bölümünü Avrupa ülkelerine gönderen Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde uzun saplı Napolyon kirazı hasadına başlandı. İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, çilek gibi kiraz üretiminin de yaygın olduğu yörede yetiştirilen Napolyon kirazının uzun sapı, dayanıklı olması ve güçlü aroması nedeniyle Avrupa ülkelerinde tercih edilen bir ürün olduğunu söyledi. Şahin, napolyon kirazının uygun zamanda şoklandığı taktirde 70 güne kadar dayanıklılığını koruduğunu belirterek, bu özelliğin bölgeye ihracatta büyük avantaj sağladığını vurguladı. Napolyon kirazı hasadına belde merkezinde bu hafta başından itibaren start verildiğini belirten Şahin, başta Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracatçı firmalar tarafından İlmen'in kirazının gönderildiğini kaydetti.


KİRAZ TALEPLERE YETİŞEMİYOR

İlmen'de halen yıllık 300 ton olan kiraz üretiminin bu ülkelerden gelen taleplere yeterli gelmediğini o yüzden üretim kapasitesini artırabilmek için çalışma yürüttüklerini belirten Şahin, şu bilgileri verdi: “Bu konuda özellikle İl Özel İdaresi olmak üzere tüm yetkililerimizden destek bekliyoruz. Avrupa ülkeleri özellikle İlmen'in uzun saplı Napolyon kirazını istiyor. Çünkü, bölgemiz kirazı özelliğinden dolayı 15 gün ağacında ermiş olarak kalsa bile dayanıklılığını yitirmiyor. Geçmiş yıllarda İl Özel İdaresi ve DSİ gibi kurum ve kuruluşlarımızdan destek aldık. Ama bu yeterli değil. Şu anda kapalı sistem sulama sistemine geçmek için yatırım bekleyen yerlerimiz var. Bu konuda Özel İdaresi ile yazışmalarımız var. Sulama sorunumuz yok ama meyve ağaçlarımıza eşit oranda dağıtamıyoruz."