Peygamber aşkıyla Topkapı'ya koştular

Şamil Kucur
00:009/09/2009, Çarşamba
G: 9/09/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Peygamber aşkıyla Topkapı'ya koştular
Peygamber aşkıyla Topkapı'ya koştular

Hırka-i Şerif Camii'nde her yıl Ramazan ayında ziyarete açılan Peygamber Efendimiz'in Hırka-i Şerifi'nin bakım ve onarıma alınması, Topkapı Sarayı'nda Kutsal Emanetler Dairesi'nde muhafaza edilen Peygamber Efendimiiz'in Hırka-i Saadeti'ne olan ilgiyi artırdı.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenen Peygamber Efendimiz'e ve onun yakın çevresine ait kutsal emanetler Ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Peygamber Efendimiz'in ayak izi, Hırka-i Saadet,'i, Sakal-ı Şerif'i en çok merak edilen kutsal emanetler arasında yer alıyor.

5 BİN KİŞİ GEZİYOR

24 saat hafızlar tarafından Kur'an-ı Kerim'in de okunduğu Kutsal Emanetler Dairesi'ni, her gün yaklaşık 5 bin kişi ziyaret ediyor.


Müze kart uygulaması ile İstanbul dışından çeşitli manevi mekanları ziyaret etmek için gelen yerli ziyaretçi grupları ile yurtiçinden müzeye gelen ziyaretçilerin ilgi odağı Kutsal Emanetler Dairesi oluyor. Hırka-i Şerif Camii'nde her yıl Ramazan ayında ziyarete açılan Peygamber Efendimiz'in Hırka-i Şerifi'nin bakım-onarıma alınması, Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilen Hırka-i Saadet'e olan ilgiyi artırdı. 'Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler' isimli kitabın yazarı Hilmi Aydın, Hırka-i Saadet Dairesi veya Emanat-ı Mukaddese Odası olarak adlandırılan bu nezih mekanın, Hz. Peygamber sevgisiyle dolup boşalan gönüllerin, huzur aradığı ve içinde huzur solukladıkları yerlerden biri haline gelmiş ve bir ziyaretgah olduğunu söylüyor. Aydın, milli ruhun zedelendiği, mukaddeslere hürmetin sarsıldığı dönemler de bile Emanet-i Mukaddese'yi hep derin bir ihtiram hissiyle selamlanıp, sevgi ve hürmet gösterildiğini anlatıyor.


Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilen 'Kutsal Emanetler' arasında, Hz. Peygamber Efendimizin (sas) Hırka-i Saadet'i, Liva-i Saadet'i (Sancağı, Hz. Osman'ın Mushafı , Peygamberimizin (sas) Mısır Kralı Mukavkıs'a gönderdiği ve yalancı peygamber Müseylimetü'l-Kezzab'a gönderdiği mektuplar, Mühr-i Saadetler, Lıhye-i Şerifler (sakal), Na'leyn-i Saadet, Mübarek Dişi, Asası, Kılıçları, Hz. Musa'nın Asası, Hz. Yusuf'un Sarığı, Hz. Fatıma'nın Gömleği, Hırkası, Seccadesi, Duvağı, Sandığı, Hz. Aişe'nin Örtüsü yer alıyor.



605 adet kutsal emanet var

Topkapı Sarayı'na Yavuz Sultan Selim'le başlayan emanet akışı 20. yüzyılın başlarına kadar çeşitli yollarla devam etti. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Medine-i Münevvere'nin teslimi söz konusu olunca Medine Muhafızı Fahreddin Paşa, Ravza-i Mütahhare'de biriken kıymetli eşyalarla birtakım Emanetleri İstanbul'a gönderdi. Günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Bölümü envanterlerinde kayıtlı olan emanetlerin toplam sayısı 605 adettir.