Ümraniye Belediyesi, engelli vatandaşların okuma yazma öğrenebilmesi amacıyla "Biz Gönüllüyüz, Biz Öğretiriz" sloganıyla kampanya başlattı. Kampanyaya destek veren Başbakan Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Erdoğan Albayrak, proje kapsamında engelli öğrencilere gönüllü öğretmenlik yapacak.
Ümraniye Belediyesi öncülüğünde başlatılan engelli vatandaşlara yönelik okur yazarlık kampanyasının tanıtımı, Beşiktaş'taki The Plaza Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın kızları Esra Erdoğan Albayrak, Sümeyye Erdoğan, sanatçı Metin Şentürk, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca'nın yanı sıra çok sayıda fiziksel engelli vatandaş katıldı.
Kampanyanın destekçileri arasında yer alan Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan, engelli vatandaşlarla tek tek ilgilendi. Başbakan'ın kızlarını karşısında bulan engelliler de dertlerini aktarma fırsatı buldu. Görme engelli sanatçı Metin Şentürk'ün neşeli tavrı ve esprileri de programa damgasını vurdu.
Toplantıda konuşan Esra Erdoğan Albayrak, projede yer almaktan büyük heyecan duyduklarını dile getirdi. Engelli vatandaşların heyecanını görünce kendisinin bir kat daha heyecanlandığını belirten Esra Erdoğan Albayrak, tarihte pek çok ünlü düşünür ve başarılı insanın aynı zamanda engelli olduğunu ifade etti. Esra Erdoğan Albayrak, "ABD 6. Başkanı Lincoln, Bethoven, Newton, Napolyon hepsi engelliydiler. Onlar tıpkı Metin bey gibi hayata küsmediler. Eve kapanıp kalmadılar. Öfkelenmeyi kızmayı zaman kaybı olarak değerlendirip hayata sıkı sıkı sarılmaya tercih ettiler. Engelleri tek tek aşarak tarihe bilime sanata yön verdiler." diye konuştu.
Evine kapanmış bir çok engelliye ulaşıldığında eğitim hayatlarının önündeki en büyük engelin ortadan kalkacağını belirten Albayrak, "Ancak bu arkadaşlarımız içlerindeki cevheri keşfederken toplumsal hayata katkıda bulunacaklar. Kimbilir belki şu anda bu mesalarda yarınların önde gelen yazar, yönetmen, ressamlarıyla oturuyoruzdur. Bu beni daha de heyecanlandırıyor." ifadesini kullandı.
Yapılanın bir lütuf değil hakların teslim edilmesi olduğuna dikkat çeken Albayrak, Metin Şentürk'ün görme engelli olarak araba kullanma rekoruyla Guinness'e girmesini hatırlatınca esprili anlar yaşandı. Metin Şentürk'ün, "Buradan isterseniz sizi eve götürebilirim" sözüne Esra Erdoğan Albayarak'ın 'Sevinirim evde ufaklıklar bekliyor' cevabı salonu dolduranları güldürdü.
Projeyi çok önemsediğini belirten Sümeyye Erdoğan ise, "Okula gidememek engelli olmanın doğal sonucu olarak görülmemeli. Bu proje bu arkadaşlarımızın eğitim alarak soysal hayata katılması için çok önemli." şeklinde konuştu.
Kendi çocukluğunda böyle imkanların olmadığına dikkat çeken Metin Şentürk, son 8 yıl içinde hem toplum olarak bu konuda duyarlılığın geliştiğini hem de hükümetin engellilere inanılmaz imkanlar sunduğunu söyledi. Gönüllülüğün önemine dikkat çeken Şentürk, "Gönüllülük çok önemli bir şey. Bu konuda yasaları çıkartabilir hâkim kılabilirsiniz. Ama bir gönüllülük oluşturmak o konuya başka bir boyut katar. Sevgi ve gönlünüzü o işin içine koyduğunu zaman o iş dalga dalga büyür. Bu gönüllülüğün bu ülkeyi kısa zamanda saracağına inanıyorum. Çünkü okumak demek yazmak demek engelli arkadaşlarımız için bir kapı pencere açmak demek, hayattan bir şey alıp bir şeyler vermek demektir." diye konuştu.
Engelliler adına konuşan 18 yaşındaki Fadime Baş ise konuşması sırasında oldukça heyecanlandı. Okuma yazma öğrenmek istediğini dile getiren Fadime Baş, kendisinin de herkes gibi kitap ve gazete okumak istediğini vurguladı.
Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan'ın gönüllü öğretmenlik yapacağı projede, bir gönüllü öğretmenin bir engelliye yaklaşık 30-40 günlük sürede yüz yüze 50 saatlik eğitim vererek okuma-yazma öğretmesi planlanıyor. Her 50 saatlik dönem sonunda engelliye evinde yapılacak sınavla Milli Eğitim Bakanlığı Ümraniye İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü onalı okur-yazarlık sertifikası verilecek. Projenin 2. aşamasında "evinden ancak özel imkânlar çıkarabilenler", 3. aşamasında ise "zihinsel geriliği olup özel eğitimle öğretilebilir" gruplara ve 4. aşamada ise işitme ve konuşma engelliler için özel eğitimle okur-yazarlık kazandırılması hedefleniyor.