Sıcaklarda kolay oruç tutmanın yolu

00:0014/08/2010, Cumartesi
G: 14/08/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Sıcaklarda kolay oruç tutmanın yolu
Sıcaklarda kolay oruç tutmanın yolu

Ramazan'da 'daha fazla nasıl doyarım' psikolojisiyle hareket edenlerin sağlıklarını riske attığını vurgulayan Kavaklı, oruçluyken çok uyumak ve çok yemek yemenin zararlarını anlattı.

Ramazan ayı sıcak havalara denk gelince doğal olarak daha çok acıkıp susuyoruz. Peki beslenmemizde nelere dikkat ederek daha sağlıklı şekilde oruç tutabiliriz? İşte bu sorunun cevabını Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Birsen Kavaklı veriyor. Sağlıklı olan herkesin oruç tutabileceğinin altını çizen Kavaklı, yiyip içip yatmanın zararlarını anlatıyor: “Tok karınla hareketsiz kalmak sağlıksız bir davranıştır. Uyumak daha tehlikelidir. Bu doğru bilinen yanlışlardan biridir. Yedikten sonra yatmak hazmı olumsuz etkiler. Özellikle Reflü'sü olanlara asla böyle bir şey yapmamalarını öneriyoruz. Belki açken bu doğru olabilir. Metabolizma yavaşlayacağı için açlığı daha az hissetmek adına, açlık hissi varken bu yapılabilir”

TIKA BASA YEMEĞİN

İftarda fazla yemek yemenin zaralarından bahseden Kavaklı, iftarda sağlıklı beslenmenin formülünü şöyle veriyor: “Yemeğin başında hafif bir çorba ile başlangıç yapılmalı. Sonra mutlaka ara verilmeli. İbadet yapılacaksa ibadet yapılmalı.

Bu ibadet tok karınla yapılmamalı. Zira iftar yemeğine ara vermeden yemek yenip namaz kılınmaya başlarsa bu tehlikeli bir davranış olacaktır. Secde ederken mideyi -hele ki reflü varsa- rahatsız eder. Yine midede aspirasyonlar oluşur ki, bu da bağırsak duvarları üzerinde basıncı arttırır. Mide ile bağırsak arasında sıvı birikmesine neden olur. Bu nedenle yemekten tok kalkılmamalı. Bir süre geçtikten sonra ana öğüne geçilmelidir. En sağlıklısı budur.”


Kötü alışkanlıkları bırakma fırsatı

Her şeyin başında bu bir ibadettir. İlk önceliği sağlık değil, ibadet etmektir. Bu yüzden orucun verdiği psikolojik haz tıbbi olarak insan sağlığına direkt olarak etki eder. Diğer taraftan orucun kilo kontrolü, kan yağlarının düşürülmesi ve sindirim sisteminin dinlenmesine yönelik yararlarını da biliyoruz. Birçok hastamız Ramazan ayında kötü alışkanlıklarını bıraktığını söyler, alkol alınmaz, sigara tüketimi azalır, bu anlamda vücut nefes almış olur. Abur cubur yiyen insanlar için bu bir fırsattır. Bedenleri bir mola verir. Bu kişiler için biz keşke yılın 12 ayı Ramazan olsa diyoruz.


Sahurda baklagil yemek tok tutar

Sahurda özellikle lifli gıdaları tercih ediyoruz. Baklagiller olabilir. Baklagiller tok tutar ve acıktırmaz. Mideyi geç terk eden yiyeceklerdir. Ancak karbonhidratı yüksek ya da çok basit karbonhidratlı besinler tüketilmemelidir. Kepekli ve az yağlı yiyecekler yine tercih edilmesi gereken besinlerden… Yani şöyle düşünmek lazım... İftar yemeğinde aradan önce içtiğimiz çorbayı sabah kahvaltısı olarak düşüneceğiz. Aradan sonra aldığımız ana yemeği öğle yemeği olarak düşüneceğiz. Sahuru ise akşam yemeği yapar gibi geçireceğiz. Ancak bu akşam yemeği daha az yağlı ve lifli gıdalar ağırlıkta olacak şekilde geçirilmelidir.