ÇAYKUR'un yıllık işlem hacmi 1 milyar dolar

Ali Kara
00:0022/12/2010, Çarşamba
G: 22/12/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
ÇAYKUR'un yıllık işlem hacmi 1 milyar dolar
ÇAYKUR'un yıllık işlem hacmi 1 milyar dolar

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, ÇAYKUR'un yıllık işlem hacminin 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Yüce, çayın Rize'nin en önemli gelir kaynağı hatta ilin tek ürünü konumunda olduğunu belirtti.

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, ÇAYKUR'un yıllık işlem hacminin 1 milyar doların üzerinde olduğunu, özel sektörün de bu civarda işlem hacmi bulunduğunu belirtti. Yüce, yaptığı açıklamada, çayın Rize'nin en önemli gelir kaynağı hatta ilin tek ürünü konumunda olduğunu belirtti. Rize'de ekilebilir tarım alanlarının 547 bin dekar olduğunu, çay tarımı yapılan alanın ise 500 bin dekar olduğuna işaret eden Yüce, "Bu da ildeki tarım alanlarının yüzde 90'ının üzerindeki alanda çay tarımı yapıldığını gösteriyor. Bu durum çayın ilde monopol ürün olmasını sağlıyor" dedi. Bölgede yıllar itibariyle 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında yaş çay üretildiğini ifade eden Yüce, "Sadece ÇAYKUR'da hizmet alımı yöntemi de dahil olmak üzere 20 bin civarında insan çalışıyor. Özel sektörde de 15 bine yakın çalışan var. ÇAYKUR'un yıllık işlem hacmi 1 milyar doların üzerinde. Özel sektörün de bu civarda işlem hacmi bulunuyor. Bu da ciddi bir pazar olduğunu, çay sektörünün Türkiye genelinde sektörde arasında en büyük sektörler içerisinde olduğunu gösteriyor" diye konuştu.


BU İKLİM ŞARTLARINDA ÇAY ÜRETEN BAŞKA BİR ÜLKE YOK

Yüce, ÇAYKUR'un 500 dev sanayi kuruluşu arasında 32. sırada olduğunu bildirerek, şunları söyledi: "Ülkemizde kişi başına yıllık kuru çay tüketimi 3 kilogram civarında. Bu rakamın altında olduğu yerler de, üzerinde olan yerler de var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde maalesef Türk çayı çok fazla içilmiyor. Bölge insanını tamamının milli çayımızı içmesini arzu ediyoruz. Bunu Doğu Karadeniz'in ekonomik yapısına katkı olması için istemiyoruz. Bizim için temel faktör insan sağlığıdır. Kaçak çaylar sağlıksız ortamlarda üretiliyor ve pek çok hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın sağlıkları için ülkemizin çayını içmelerini istiyoruz" Dünyada 30'un üzerinde ülkede çay tarımı yapıldığını, bu ülkelerin Türkiye dışındakilerin hemen hemen tamamının Ekvator kıyısında olan ülkeler olduklarını anlatan Yüce, "Ekvator bölgesinin dışında bir ülke olan Türkiye'de ise Doğu Karadeniz'de çay üretim alanları 415 kilometrelik kıyı şeridinde, 800 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bölgede kampanya döneminde tropikal iklim şartları, kış mevsiminde ise kış şartları yaşıyoruz. Dünyada bu iklim şartlarında çay üreten başka bir ülke yok. Bu iklim şartları nedeniyle ülkemizde çay bitkisinde bitki hastalıklarına, yaprağında zararlıya bugüne kadar rast gelinmedi. Bu nedenle de kimyasal ilaçlamaya gerek duyulmuyor. Bu özellikler dünyada kimyasal ilaç kullanılmayan belki tek ülkenin Türkiye olmasını sağlıyor" diye konuştu.