Akşehir'de, el sanatları içinde en ince işçilik gerektiren ipek halı dokumacılığında çalışan 3 kursiyer, 24 metrekarelik 24 milyon düğümlü el emeği göz nuru ipek halı dokudu. 2 yılda tamamlanan ve sadece Osmanlı motiflerinin işlendiği halıda altın renginin tonları kullanıldı
Konya'nın Akşehir ilçesinde açılan halı dokumacılığı kursunda altın rengi kullanılarak Osmanlı motifli 24 milyon düğümden oluşan el emeği göz nuru ipek halı dokundu.
Akşehir'de Halk Eğitim Merkezi ve Han Halıcılık işbirliğiyle 2001 yılında açılan ipek halı dokumacılığı kursunda, kursiyerler hem ipek halı dokumacılığını öğreniyor hem de buradan kazandıkları para ile aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
Kursta 2007 yılında 3 kursiyer tarafından dokunmaya başlanan ve 2009 yılı sonlarında bitirilen 24 metrekarelik 24 milyon düğümlü el emeği göz nuru ipek halı, büyük beğeni topluyor. Kurs öğreticisi Şenay Aytaç, yaptığı açıklamada, el sanatlarında en çok ince emek ve göz nuru isteyen ipek halı üretiminin Türkiye'de çok fazla yapılmadığını söyledi.
Aytaç, çok ufak bir hatanın geri dönüşünün olmadığı dokuma işinde bir anlık dalgınlık sonucu yapılan küçük bir hatanın bile 300-400 liralık zarara neden olduğunu vurgulayarak, bu risk nedeniyle ipek halı dokumacılığının çok fazla yaygın olmadığını dile getirdi.
Kursun ilk amacının ipek halı dokumacılığının yok olmasını önlemek olduğunu ifade eden Aytaç, şunları anlattı:
'Bu amaç doğrultusunda açılan kursumuzda bize başvuranlara ipek halı dokumacılığını öğretiyoruz. Şu anda yaklaşık 65 kursiyere eğitim veriyoruz. Bugüne kadar kursta birçok halı dokundu. 2007 yılında 3 kursiyerin başladığı 24 metrekarelik 24 milyon düğümlü ipek halı 2009 yılı sonlarında tamamlanarak kesimi yapıldı. Desimetrekaresine 100 ilmik işlendi. Kursiyerlerin yaklaşık 2,5 yıllık çalışması sonunda tamamen el emeği göz nuru bir halı ortaya çıktı.'
Aytaç, bir süre önce Kocaeli'ne gönderilen halının kısa süre önce satıldığını ancak kaça satıldığı konusunda bilgi vermesinin doğru olmadığını bildirdi.
Osmanlı saray halı motiflerinin işlendiği ipek halının sadece işçilik maliyetinin 100 bin lirayı bulduğunu, halının kendileri açısından paha biçilemez olduğunu anlatan Aytaç, alışılagelmiş renk tonlarının dışında altın renginin tonlarının kullanıldığını, bunun da halıya ayrı bir güzellik kattığını bildirdi.
İpek halıyı dokuyan Servi Uçgun (44) ve kızı Eylem Uçgun (21) ile Zeliha Servi ise halıyı tamamlayıp kesmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yaklaşık 2,5 yıldır bu halıyı bitirebilmek için çalıştıklarını ifade eden kursiyerler, her bir ilmeğini keyifle dokudukları halının bitmiş halini görmenin kendileri için büyük sevinç olduğunu belirttiler.