Bolu İzzet Baysal Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne tedavi için gelen hastalar, tedavileri süresince yaptıkları bez bebek, resim ve el işi malzemelerinin satışından gelir elde ediyor. Dr. Hülya Ensari, “Yaptıkları aktivitelerle hastalık öncesinde sahip oldukları yeteneklerini canlandırıyorlar.” dedi.
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne tedavi için gelen hastalar, tedavileri süresince toplumdan uzak kalmamaları ve daha önceki el becerilerini kaybetmemeleri için kendilerine yaptırılan bez bebek, resim ve el işi malzemelerinin satışıyla gelir elde ediyor. Merkezde verilen resim, el sanatları, takı ve Türkçe kurslarında hastalarla bire bir ilgilenen yetkililer, hastaların yaptıkları resim, takı ve bez bebekleri toplayarak Atatürk Orman Parkı'ndaki merkeze ait olan ofiste satışa sunuyor ve elde edilen gelirler, hastalara dağıtılıyor.
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Hülya Ensari, 2008 yılında açılan Toplum Ruh Sağlı Merkezi'nde yapılan çalışmalar içerisinde hastaların düzenli olarak tedavilerini kontrol etmek, bunların takiplerini yapmak, merkeze gelmedikleri zaman evlerine giderek hastaları evlerinde izlemek ve tedavi sürecine dahil etmeyi planladıklarını belirtti.
Türkiye'de ilk defa uygulanmakta olan Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleri ile amaçlarının ağır ruhsal hastalığı olan hastaların düzenli bir şekilde takip, tedavi ve rehabilitasyonu ile topluma yeniden kazandırmak olduğunu anlatan Ensari, şöyle konuştu:
'Bu rehabilitasyon çalışmaları içerisinde bir çok faaliyete de yer veriyoruz. Resim ve müzik çalışmalarına katılıyor, el sanatları atölyelerinde çalışıyorlar, bilgisayar kurslarına, beden eğitimi ve Türkçe derslerine katılıyorlar. Böylece hastalık öncesinde sahip olduğu yeteneklerini canlandırıyorlar. Biz burada hastanın bireysel anlamda ihtiyacını tespit ediyoruz. Bu ihtiyaç doğrultusunda hangi konuda yeteneği ya da ilgisi varsa veya hastalık öncesinde uğraştığı bir alan varsa burada kaybettiği yeteneklerini yeniden çanlandırmaya çalışıyoruz. Çalışma hayatlarına atılabilmeleri için ön hazırlık çalışması yapıyoruz.'
Resim atölyesinde hastaların çok güzel resimler yaptığını ifade eden Ensari, şunları kaydetti:
“El sanatları atölyelerinde hastalar, önceleri basit işler olan kolye, küpe, yüzük ve bilezik tarzında bir şeyler yapmaya çalıştı. Amacımız meşguliyet aşamasında hastaları gözlemlemekti. Düzenli olarak takibe giren hastalar, bir fabrika ve atölye disiplininde plan içerisinde çalışmaya başladı. Akşama kadar da belli bir prensipte bu çalışmalarını yürütüyorlar. Bir ilaç firması sponsorluğunda bir çalışma başlattık. Bu ilaç firmasına 2 bin adet bez bebek üreteceğiz. Bu bebekler karşılığında firmanın bize ödeyeceği parayı bebeklerin yapımında emeği geçen hastalara dağıtacağız.”