Yunuslarla öğle yemeği

Aysel Yaşa
00:0029/05/2010, Cumartesi
G: 28/05/2010, Cuma
Yeni Şafak
Yunuslarla öğle yemeği
Yunuslarla öğle yemeği

Yunus Gösteri Merkezi bünyesinde hizmet veren Haliç Restoran'da yunusların gösterisini izlerken, yöresel Sivas yemeklerinin de tadına bakabilirsiniz

İstanbul'da hem yöresel hem de dünya mutfağından yemekler yapan restoranları bulmak oldukça zor. Lezzet Durakları'nda bu hafta konuk olduğumuz İstanbul Dolphinarium Yunus Gösteri Merkezi'nin içerisinde bulunan Haliç Restoran bu ezberi bozan cinsten. Hem Osmanlı hem dünya hem de Sivas'ın yöresel yemeklerini misafirlerine sunan restoran 2008 yılında açılmış. İstanbul'un en güzel noktasında her damak zevkine hitap eden, zengin mönüsüyle dikkat çeken bu mekanda yemeğinizi yerken yunus gösterilerini de izleyebiliyorsunuz. Gelelim Haliç Restoran'ın zengin mönüsüne. Osmanlı-dünya, diyet-vejetaryen, çocuk mönülerinin bulunduğu mekanda kuşkusuz en çok sevilen lezzetler Sivas'ın yöresel yemekleri. Pastırmalı-pastırmasız madımak, hıngel gibi yemeklerin hazırlandığı mekan daha çok toplu organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Mekan sahibi Enver Maralli, "Restorantımızda dünya mutfaklarından birçok yemek yer alırken Sivas ve Zara'dan da bazı yemekler var. Bunlar başta madımak, Sivas köftesi, hıngel, ayran çorbası ve dal turşusu. Bu yöresel yemekleri dünya mutfağına sokmak en büyüm amacımız" diyor. Mekanın dikkat çeken bir diğer yemeği ise patmacun. Patatesle yapılan bu lahmacun et sevmeyenler için oldukça ideal. Haliç Restoran'ın bir diğer özelliği ise içerisinde çocuk restoranının bulunması. Türkiye'de ilk defa minik masa ve sandalyeleriyle kurulan çocuk restoranı, çocuklarıyla beraber yemeğe giden ailelerin kurtarıcısı gibi. Aile restoranın bir bölümünde yemeğini yerken çocuğu ise kendine ait kısımda, kendi istediği yemekleri yeme şansını buluyor.


Haliç Restoran'dan hıngel tarifi

Malzemeler

1 çay bardağı sıvı yağ

1 tane yumurta

Su

Alabildiği kadar un

1 tane soğan

Birer çay kaşığı pulbiber,

karabiber, kimyon, tuz


Hazırlanışı

Un alabildiği kadar su, çok az sıvıyağ, bir yumurta ve az tuz koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Patatesleri haşlanıp püre haline getirilir. Tencereye önce yağ koyulur, soğan ince ince doğranıp yağa ilave edilir. Daha sonra baharatlar eklenip kavurduktan sonra soğumaya bırakılır. Altı santim açılan hamurlar kesilir ve hazırlanan iç koyularak, kenarlarından muska gibi kapatılır. Mantı gibi haşlanan hıngel sudan alındıktan sonra bir tavada tereyağı eritilip, bir tutam pul biber ilave edilir. Haşlanılan hıngelin üzerine yağı koyup servis edilir.


Haliç Restoran

Ne yenir: Ayran aşı, madımak, hengel

Ne ödenir: Bir kişi için 20 TL

Ne zaman gidilir: 08.00–00.00

Nerede: Silahtarağa Cad. No: 2/4 Eyüp/İstanbul

Tel: (0212) 616 46 46