Sağlık Bakanı Akdağ, hekimlere muayenehanelerini kapatmaları için 6 ay süre vermeyi planladıklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların tüm gün devlet hastanelerinde görev yapmasını öngören kanun teklifini bir ay içerisinde TBMM'ye göndereceklerini belirterek, yasa çıktıktan sonra hekimlere muayenehanelerini kapatmaları için 6 ay süre vermeyi planladıklarını söyledi.
Bakan Akdağ, haber ajanslarının sağlık muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında doktorların tam gün çalışması, özel ve üniversite hastanelerinde alınan katkı payları ve Irak'ta görülen kolera salgını sonrası sınırlarda alınan sağlık tedbirlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Doktorların özel muayenehanelerini kapatıp full time (tam gün) Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde görev yapması için kanun teklifi hazırlayacaklarını anlatan Bakan Akdağ, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk DişhekimleriBirliği (TDB) ve diğer meslek örgütlerinin görüşlerini alacaklarını kaydetti. Hazırlayacakları kanun teklifini bir ay içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunmaya hedeflediklerini söyleyen Akdağ, "Part time çalışan meslektaşlarımıza 6 ay süre verebiliriz" dedi. Recep Akdağ, şu anda Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan doktorların yüzde 63'ünün tam gün çalıştığını, part-time çalışanların oranının ise yüzde 37 olduğunu hatırlattı. Üniversitelerde ise full time çalışan doktorların oranının yüzde 85olduğunun altını çizen Akdağ, vatandaşların bu durumdan memnun olduğunu söyledi.
Akdağ, doktorların özel sektörde çalışmalarının bundan sonra 'astronomik rakamlar kazanacakları' anlamına gelmeyeceğini belirterek, bu nedenle herkesin hesabını kitabını ona göre yapması gerektiğini vurguladı. Bakanlık olarak ücretlerde iyileştirme yaptıklarını kaydeden Akdağ, doktorların bu nedenle tam gün çalışmayı tercih etmeye başladıklarını anlattı. Doktorların tam gün çalışması uygulamasının gündeme geldiği şu günlerde bazı doktorların, 'Bakanlık bizim kazancımızdan ne istiyor?" şeklinde birkanaate kapıldığını söyleyen Akdağ, kimsenin kazancında gözleri olmadığını ancak hastanelerdeki iş verimini artırmak zorunda olduklarını belirtti.
Özel ve üniversite hastanelerinde alınan katkı paylarının kaldırılmasına yönelik çalışmaların büyük bir hızla sürdürüldüğünün altını çizen Sağlık Bakanı Akdağ, bu düzenlemenin bu yıl içerisinde tekrar TBMM'de görüşülecek Sosyal Güvenlik Reformu (SGR) içindeki Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında ele alınacağını açıkladı. Akdağ, "Hem vatandaşı mağdur etmeyecek, hem de özel sektörün hizmet etmesini engellemeyecek bir düzenleme yapılacak" şeklinde konuştu. Bakan Akdağ ayrıca, Irak'ta görülen kolerasalgınından sonra sınırlarda gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek, Türkiye için risk durumun söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.