Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekip, Yozgat'ta alan taraması yaparak ilin sağlık haritasını çıkarmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Dekanı Prof.Hasan Acar, 'Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak büyük bir ekip oluşturduk, bunun sebeplerini ortaya koymaya yönelik alan taraması yapıyoruz' dedi.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekip, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ömrü en az olan insanların yaşadığı Yozgat'ta alan taraması yaparak ilin sağlık haritasını çıkarmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, yaptığı açıklamada, 'Yozgat, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de en az ömrü olan insanların bulunduğu bir yer. Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak büyük bir ekip oluşturduk, bunun sebeplerini ortaya koymaya yönelik alan taraması yapıyoruz' dedi.
Yozgat halkının yaşam süresini düşüren sebepler arasında hipertansiyon, beslenme şekilleri, genetik hastalıklar, altyapıdaki sıkıntılar gibi konuların olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Acar, yaptıkları bazı alan taraması ve araştırmalarda köylerde asbestli boru kullanıldığı, bazı köylerde silikosiz, bazılarında kanser vakalarında artış, bazılarında guatr gibi hastalıkların yaygın olarak varlığını belirlediklerini söyledi.
Acar, alan taramasıyla il genelinde yaygın görülen hastalıkların haritasının çıkarılıp hastalığa neden olan unsurlar belirlendikten sonra hastaların tedavi edileceğini bildirdi.Projenin 3 yılı kapsadığını ifade eden Acar, şöyle konuştu:'Projenin ilk aşamasında yoğun guatr hastalığının bulunduğu Kadışehri ilçemizin Elmalıçiftliği ve Yoncalı köylerine gittik. Elmalıçiftliği köyünde hemen hemen bütün kadınlarda guatr hastalığı var. Yozgat'ın beslenme alışkanlıkları açısından Türkiye'de en sorunlu şehirlerinden birisi olduğunu sanıyoruz. İnsanlar aşırı tuz tüketiyor, aşırı kolesterollü besleniyor. Yozgat'ta bu tip beslenme alışkanlığı oldukça yaygın, bu alışkanlıkları değiştirmemiz lazım.'
Prof. Dr. Hasan Acar, Türkiye'de tuz tüketiminin fazla olduğunu, Yozgat'ta ise Türkiye ortalamasının da üzerinde bir tüketimin söz konusu olduğunu söyledi. Acar, yıllar önce Türkiye'de iyot eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu, bugün ise bunun sorun olmaktan çıktığını, iyot eksikliği tespit edilmesi halinde iyotlu gıdaların tavsiye edildiğini, kesinlikle tuz önerilmediğini ifade etti