Akdeniz üniversitesi'nin, hollanda tarım bakanlığı ve hollanda'daki bir firma ile ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde, bazı meyve çeşitlerinin ihracat sürecinde daha uzun süre saklanması için uygun koşullar araştırılıyor. Sistemin yaptığı işlem, 'Bitkiyi uyku konumuna geçirmek' olarak tanımlanıyor.
Akdeniz Üniversitesi'nin Hollanda Tarım Bakanlığı ve Hollanda'daki bir firma ile ortaklaşa yürüttüğü, 'Türkiye'de üretilen değişik meyve türlerinin kontrollü atmosferde muhafazası' projesiyle, bazı meyve türlerinin ihracat sürecinde kalite kaybını en aza indirmek ve ihraç edilen ürün miktarını artırmak amaçlanıyor.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, Akdeniz Üniversitesi, Hollanda Tarım Bakanlığı ve Hollanda'da atmosferik kontrol ve düşük oksijen teknolojisi konularında uzmanlaşmış Van Amerongen firmasının desteğiyle, 'Türkiye'de üretilen değişik meyve türlerinin kontrollü atmosferde muhafazası' projesi başlattıklarını bildirdi.Erkan, 2 yıl için planlanan proje çerçevesinde, Türkiye'de üretilen değişik meyve türlerinin kontrollü ve modifiye atmosfer kontrollü ortamlarda saklanması üzerine araştırmalar yürüteceklerini ifade etti. Projeyle, ihracat açısından meyvedeki kalite kayıplarının en aza indirilmesini hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Erkan, kullanılan teknolojiyle ülkenin ihracat rakamlarının artmasını sağlamayı istediklerini söyledi.
Firma desteğiyle Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçesine getirilen kontrollü atmosfer teknolojisi araştırma konteynerinde de araştırmalara başladıklarını belirten Mustafa Erkan, mobil bir araştırma laboratuvarı olarak kullanılan konteynerde, ürünlerin en uygun saklama koşullarını belirlemek üzere çalışmalar yaptıklarını anlattı.
'AMAÇ İHRACATI ARTIRMAK'
Türkiye'nin yaş meyve sebze üretimi bakımından önemine de işaret eden Mustafa Erkan, şöyle devam etti: 'Son rakamlara göre yılda 45 milyon tona yakın yaş meyve ve sebze üretiyoruz. Ancak bu üretim, hasattan tüketiciye kadar değişik aşamalarda çürümeye veya kalite kaybına uğruyor. Ürettiğimiz 45 milyon ton meyve ve sebzenin ancak yüzde 5'ini ihraç ediyoruz. Bunun toplam girdisi 2 milyar dolar civarında. Sadece Hollanda'nın süs bitkileri ihracatı 7 milyar dolara yakın.
DNA'SIYLA OYNANMIYOR
Hollanda'daki Van Amerongen firmasının Türkiye'deki iş ortağı Agriata Firması Yönetim Kurulu Başkanı Emre Atalay da kontrollü atmosfer teknolojisini kullanan saklama koşullarını Türkiye'ye yaymak istediklerini bildirdi.
Halen kullanılan soğuk hava depolarının ürünleri saklamak için üreticiye yeterli süre ve yeterli kalite olanağı tanımadığını belirten Atalay, “Atmosfer kontrol sistemi, mevcut oksijen seviyesini ürüne göre ayarlayarak, içerideki havayı ürüne bağlı değiştirerek saklama koşulları yaratır, daha uzun, kaliteli, hasata yakın kalitede meyve saklanmasını sağlar' dedi.
Bu sistemin yaptığı işlemi, 'Bitkiyi uyku konumuna geçirmek' olarak tanımlayan Atalay, bu süreçte ürünlerin DNA'sıyla da kesinlikle oynamadıklarını kaydetti.