Zap Vadisi mikroklima özelliği gösteriyor

FAHRİ SARRAFOĞLU / HAKKARİ
00:008/01/2011, Cumartesi
G: 8/01/2011, Cumartesi
Yeni Şafak
Zap Vadisi mikroklima özelliği gösteriyor
Zap Vadisi mikroklima özelliği gösteriyor

Vali Muammer Türker, Zap Vadisi'nin Hakkâri'nin en önemli sebzecilik ve meyvecilik alanlarını teşkil ettiğine dikkat çekti. Türker, mikroklima özelliği gösteren bu bölgede Akdeniz iklimine uyum sağlamış nar, susam, incir gibi bitkilerin yetiştirilebildiğini vurguladı.

Son dönemlerde meydana gelen olaylardan dolayı bölgemizde hayvancılık gerilese de tarımsal ekonominin temeli olmaya devam ettiğini söyleyen Hakkâri Valisi Muammer Türker, bölgede hayvancılığın halen üstünlüğünü koruduğuna dikkat çekti. Şehirde işsizliği azaltmak, köye dönenlere iş imkanı sağlamak, terör nedeniyle köyden kente göç eden kırsal nüfusun tekrar köye dönüşünü hızlandırmak ve mevcut meraları kullanılabilir kılmak suretiyle hayvancılığı canlandırmak için ciddi projeler üzerinde durulduğunu kaydeden Vali Türker, Hakkari'nin büyük bir hayvancılık potansiyeli olduğunu bunu yeniden canlandırmak için gayret ettiklerini söyledi. Zap Vadisi'nin Hakkâri'nin en önemli sebzecilik ve meyvecilik alanlarını teşkil ettiğine dikkat çeken Vali Türker, Zap Vadisi'nde klimatik değerler Hakkâri'nin genelinden farklı olduğunu dolayısıyla mikroklima özelliği gösteren bu bölgede Akdeniz iklimine uyum sağlamış nar, susam, incir gibi bitkilerin yetiştirilebildiğini vurguladı.


KAR ALTINDA ORGANİK TARIM

Bitkisel ve hayvansal üretimde kimyasal girdi kullanmadan üretim yapılan birçok ürün mevcut olduğunu da dile getiren Vali Türker, organik tarımın uygulama esasları içerisinde yer alan üretim yöntemlerinin uygulanması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü, bu konu ile ilgili proje hazırlıklarının da sürdüğünü hatırlattı. Hakkâri'de kurulacak su ürünleri üretim istasyonu ile yüksek kapasiteli kültür balıkçılığının yapılması ve teşvik edilmesinin sağlanabileceğini değinen Türker, "Buna bağlı olarak kurulacak su ürünleri işleme ve değerlendirme ünitesi ile su ürünlerinin dondurulması, paketlenmesi ve hatta konservelerin yapılması sağlanabilir. Ayrıca işlenen bu ürünler bölgeye yakın olan İran, Türkî Cumhuriyetler ve diğer ülkelere de rahatlıkla pazarlanabilecek avantajlara da sahip olacak" diye konuştu. Şemdinli İlçesi başta olmak üzere arı varlığı ve bal üretimi ile önemli bir arıcılık merkezi olan Hakkâri'nin arıcılık potansiyelinden yeterince yararlanamadığından yakınan Vali Türker, "Şemdinli balının laboratuar sonuçları ile kesinleşmiş üstün özelikleri ile geniş kitlelere ulaştırılması ve ülkemizin bir kaynağının dış dünyaya tanıtılması sayesinde dış satım yoluyla ülke ekonomisine döviz katkısı sağlayacaktır" dedi.


İLDEN YAPILAN İHRACAT GİDEREK ARTIYOR

Yüksekova - Esendere de yapılan ihracat yılları itibari ile büyük artışlar gösterdiğine dikkat çeken Türker, 2006 yılında 56 Milyon Dolar, 2007 Yılında 94 Milyon Dolar, 2008 yılında 154 Milyon Dolar, 2009 Yılında 215 Milyon Dolar ve 2010 Yılının İlk Sekiz ayında 80 Milyon Dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti. İhracat en yakın komşu devlet olan İran Devleti'ne yapılıyor. Bu ihracatın daha fazla olması için Iran Devleti'ne açılan Şemdinli Derecik ile Çukurca Üzümlü sınır kapılarının aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Türker, Irak'a açılacak kapılar sayesinde ilimiz de ticaret hacmi gelişecek ve yıllık ihracatımız 1 Milyar Dolar seviyelerine geleceğini ifade etti.