"Güney Kafkasya Halkları Dil-Tarih-Kültür İlişkileri Uluslararası Bilgi Şöleni" gerçekleştirildi. Etkinlik sayesinde bölge halkları arasındaki kardeşilik ve dayanışma geleneği devam ettrildi.
Ordu Üniversitesi'nce organize ve Azerbaycan Bakı Slavyan Üniversitesi, Gürcistan Ahıska Üniversitesi ve İran İslami Azad Üniversitesi'nin destekleriyle, “Güney Kafkasya Halkları Dil-Tarih-Kültür İlişkileri Uluslararası Bilgi Şöleni” düzenlendi. Bilgi Şöleni'nin açılışında konuşan Vali Orhan Düzgün, "Güney Kafkasya, hem coğrafi, hem tarihi, hem de kültürü ile Türkiye ve Türk toplumuna uzak olmayan ve yüzyıllardır içinde barındırdığı zengin etnik unsurları aracılığıyla Türkiye ve Türk Dünyası ile akrabalık bağlarının kurulduğu bir bölge olmuştur. Kafkas halkları yüzyıllar boyunca aynı coğrafyada benzer tarihi, etnik ve sosyo-kültürel şartlar altında birbirlerinden etkilenmişler ve birbirleriyle akraba topluluklar haline gelerek ortak bir Kafkas kültürü etrafında birleşmişlerdir. Bu akrabalık bağları neticesinde de dil, tarih ve kültürel açıdan karşılıklı alışverişler ve etkileşimler meydana gelmiştir. Sosyal, siyasi ve ekonomik sebeplere dayalı toplumsal hareketlilik, Güney Kafkasya'da kültürlerin de birbirine karışmasına ve zamanla birbirine benzer sosyo-kültürel yapıların oluşmasına sebep olmuştur. Diğer taraftan, dilbilim alanında yürütülen çalışmaların sonucu Kafkasya dillerinde Bin 100'den fazla ortak kelimenin bulunması, bu bölgede yaşayan insanların ne kadar yoğun olarak etkileşim içinde olduğunun bir göstergesidir" şeklinde konuştu.
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun da, "Bugün belirli bir çoğrafyada yaşayan halkların dili, kültürü ve tarihi işlenecek olsa da aslında Kafkasya neredeyse tarihin var olduğu yıllarda bu yana dünyayı etkilemiş ve her zaman kendinden söz ettirmiştir. Bunda kuşkusuz bu bölgenin doğal güzelliklerinin ve diğer kaynakların zenginliğinin de payı vardır mutlaka ama bana göre esas neden farklı kültürleri, farklı dilleri ve çok farklı inançları barındırmasından kaynaklanmaktadır. Bizler bu topraklarda komşuyuz ve birlikte yaşamak zorundayız. Farklı inançlarda olsak ta farklı dilleri kullansak da aslında birbirimize çok benziyoruz" diye konuştu. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu da, "Kafkaslarla ve Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilerini en yoğun en üst düzeyde tutan ve hatta bunun için araştırma merkezlerini de çok ciddi bir şekilde faaliyete geçiren bir üniversite olmayı hedefleyen bir misyon kurduk. Bunu ne kadar başaracağız bilemiyorum ama arkadaşlarımızın performanslarına bakarsak başaracağız. Hem komşularımız hemde ata topraklarımız" dedi.