Kanlı Danıştay da Ergenekon'a girdi

Haber Merkezi
00:0017/12/2008, Çarşamba
G: 17/12/2008, Çarşamba
Yeni Şafak
Kanlı Danıştay da Ergenekon'a girdi
Kanlı Danıştay da Ergenekon'a girdi

Yargıtay, Ergenekon davasını derinden etkileyecek bir karara imza attı. Danıştay saldırısında mahkemenin verdiği kararı bozan Yargıtay, eylemin Ergenekon terör örgütü ile irtibatlı olduğuna karar verdi. Danıştay davası Ergenekon'la birleştirilecek.

Danıştay'a yönelik kanlı saldırı ve Cumhuriyet gazetesine atılan el bombalarıyla ilgili davanın temyiz aşamasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi Ergenekon davasını derinden etkileyecek bir karara imza attı. Yargıtay 9. Dairesi Danıştay ve Cumhuriyet saldırılarında yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak 'Eylemler Ergenekon terör örgütüyle bağlantılı' dedi.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

Danıştay davasının temyiz incelemesini dün tamamlayan Daire, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla ilgili Alparslan Aslan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararı oybirliği ile bozdu.

DAVALARIN BİRLEŞMESİ ZORUNLU

Daire'nin kararında, 'tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan (Ergenekon) davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna' işaret edildi.

ÖRGÜT ŞÜPHESİ BOZMA NEDENİ

Kararda, 'Sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu, Tekin İrşi, Süleyman Esen müdafileri ile katılanlar Cumhuriyet Vakfı, Yeni Gün Haber Ajansı Basın Yayıncılık A.Ş, Ayşe Sema Özbilgin, Serkan Özbilgin, Gökhan Özbilgin vekilleri ve Cumhuriyet Savcılarının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından resen de temyize tabi olan hükmün sair yönleri incelenmeksizin öncelikle bu sebeplerden dolayı bozulmasına oy birliğiyle karar verildi' denildi.

SON SÖZ CEZA GENEL KURULU'NDA

Bozma kararı üzerine dava dosyası, Ankara 11, Ağrı Ceza Mahkemesi'nde yeniden ele alınacak. Yerel mahkeme, eski kararında direnirse davada son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek. Yerel mahkeme Daire'nin kararına uyarsa dosya İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilerek Ergenekon dava dosyası ile birleştirilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılılığı'nca hazırlanan tebliğnamede, Cumhuriyet gazetesine bomba atılması ve Danıştay saldırısıyla ilgili mahkemeye gönderilen belgeler dışında, "Ergenekon" soruşturmasına ait tüm belge ve beyanların getirtilerek yeniden bir karar verilmesi istenmişti.

ERGENEKON'UN EN ÖNEMLİ EYLEMİ

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tetikçi Alparslan Arslan'ı, 2 kez, ağırlaştırılmış Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır ise müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme Süleyman Esen'i de 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ergenekon iddianamesinde Danıştay saldırısı, örgütün halkı isyana teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği en önemli eylem olarak geçiyor.


Talimat Küçük'ten bombalar Tekin'den

Danıştay hükümlüsü Osman Yıldırım, kendisi ve tetikçi Alparslan Arslan'a Ergenekon sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in Cumhuriyet'i bombalattığını itiraf etti. Savcı Zekeriya Öz'le cezaevinde ifade veren Yıldırım, savcının gösterdiği fotoğraftan Tekin'in talimatı ile bombaları getiren Rasim Görüm'ü teşhis etti. Fotoğrafta 3 kişiyle birlikte görülen Rasim Görüm'le ilgili olarak 'Ataşehir'de bombayı getiren... Yan odadan' ibaresi bulunuyor. Teşhiste kullanılan ikinci fotoğrafta ise Tekin'in arkasında görülen Görüm ile ilgili olarak 'Bombayı getiren koruma' ibaresi yer

alıyor. Yıldırım'ın savcı Öz'e verdiği bu ifade Ergenekon iddianamesine "Bana gösterilen fotoğrafların tamamını incelediğimde Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaların bana İstanbul Ataşehirde bir evde Muzaffer Tekin'in 'Oğlum diğer odadan git bombaları getir' demesi üzerine 3 adet bomba bu kişi tarafından getirildi. İkisini benim aldığım birisini ise Alparslan Arslan'ın aldığı bombaları getiren fotoğrafların tamamında görülmektedir" şeklinde girdi. Yıldırım, Cumhuriyet'i bombalama talimatını ise Veli Küçük'ün verdiğini söyledi.


İşte o bağlantılar
  • Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 500 sayfalık, 2007-1536 sayılı özel dosyayı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim etmiş, ancak mahkeme, delilleri yok sayarak davayı karara bağlamıştı. İşte o deliller:
  • BOMBA KARDEŞLİĞİ Cumhuriyet'e atılan el bombaları ile Ergenekon soruşturmasını başlatan Ümraniye'de ele geçirilen el bombalar aynı seriden çıktı.
  • OSMAN KONUŞACAK ÖNLEM ALIN Danıştay tetikçisi Arslan'ın, Ergenekon'da tutuklanan Doç. Emin Gürses'e babası aracılığı ile "Osman Yıldırım, mahkemede 'saldırı talimatını Veli Küçük'ten aldık' diyecek, önlem alın" mesajı dinlemeye takıldı.
  • ARSLAN VE TEKİN İLİŞKİSİ Tetikçi Arslan, Danıştay'dan sonra intihara kalkışan Ergenekon sanığı, Muzaffer Tekin'in şirketinde avukatlık yaptı.
  • VELİ KÜÇÜK AZMETTİRDİ Ergenekon örgütü, Arslan'ın çalışmasına gerek olmadan ömür süreceği bir hayata kavuşacağı vadedildi. Saldırı Muzaffer Tekin ve Veli Küçük'ün azmettirmesiyle gerçekleşti. Ergenekon, Yargıtay Başkanlığı'nda üst düzey yöneticilere de suikast hazırlığı yapıyordu.
  • BANKA HESAPLARINDA ARTIŞ Danıştay tetikçisi Arslan'ın babası İdris Arslan ve annesi Hatice Arslan'ın banka hesabında 21.11.2006'dan itibaren önemli artış olduğu ortaya çıktı.

    Saldırıda başörtüsü tezi çöktü

    Danıştay davasına bakan 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve müdahil avukatların ısrarlarına rağmen saldırıda Ergenekon bağlantısı olmadığına karar vermişti. Başkanlığını sonradan emekli olan Orhan Karadeniz'in yaptığı mahkeme heyeti, gerekçeli kararda saldırının başörtüsü için yapıldığına hükmetmişti. Yargıtay'ın kararı bozması, 'başörtüsü tezini' çürütürken, örgüt bağlantısını ortaya koydu.