AP'ye Ergenekon'lu rapor

Brüksel
00:0021/04/2008, Pazartesi
G: 21/04/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
AP'ye Ergenekon'lu rapor
AP'ye Ergenekon'lu rapor

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Türkiye raporunu bugün oylayacak. Raporda AK Parti'ye açılan kapatma davasında Avrupa standardına dikkat edilmesi istenirken, Ergenekon soruşturmasına da tam destek veriliyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu bugün oylayacak. Brüksel'de geçen ay düzenlenen komisyon toplantısında tartışılan taslak raporda, reformların hızlandırılması çağrısında bulunuluyor. Dışişleri Komisyonu'nda bugün oylanacak metin, mayıs ayındaki genel kurulda nihai oylamaya sunulacak. Raporda AK Parti'ye açılan kapatma davasına ilişkin Avrupa Birliği'nin beklentileri sıralanırken, Ergenekon soruşturmasına da tam destek veriliyor.

DAVADAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Raportörün siyasi gruplarla uzlaşma sağladığı belirtilen bir değişiklik önergesinde, “AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı” ifade ediliyor ve “Anayasa Mahkemesi'nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu'nun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması” temennisinde bulunuluyor.

DTP'YE TERÖR UYARISI

Başka bir değişiklik önergesinde, DTP partisi milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütü ile aralarına açık bir sınır koymaları isteniyor. Yeni sivil Anayasa hazırlığının “insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme” açısından çok önemli bir fırsat sunduğu anlatılan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor.

2008 REFORM YILI OLSUN

Başbakan Erdoğan'ın “2008'in refom yılı olacağı” taahhüdünün memnuniyetle karşılandığı belirtilen taslakta, “demokratik yollarla seçilmiş siyasi liderliğin iç ve dış politikayla güvenlik konularının şekillenmesinde tam sorumluluk üstlenmesinin ve ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin garanti altına alınmasında” hükümetin yeni 'sistematik çabalar' göstermesi talep ediliyor.

TÜRKİYE ENERJİDE ÜS

Türkiye'nin “Avrasya'nın enerji terminali olma hedefini ve Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda oynayacağı rolü tanınan” taslakta, enerji faslının müzakerelere açılmasına destek veriliyor. Oomen-Ruijten'in hazırladığı rapor taslağında, “vize kolaylığı anlaşması müzakerelerine başlamaları” için AB Komisyonu ve Türkiye'ye çağrı yapılıyor.



Raporda neler var?
  • TCK 301'inci maddesinin taahhütlere uygun olarak 'öncelikle' değiştirilmesi talep ediliyor.
  • Ergenekon soruşturmasında örgütün devlet içindeki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması isteniyor.
  • Dini özgürlükler için yasal çerçeve sunulması, ruhban okulunun açılması ve 'ekümenik partik' unvanına izin verilmesi talep ediliyor.
  • Kürt meselesinin kalıcı çözümü amaçlayan siyasi inisiyatifin öncelikli olarak başlatılması çağrısı yapılıyor.
  • Terör örgütü PKK'nın eylemleri şiddetle kınanıyor, PKK'ya ön koşulsuz olarak derhal silah bırakma, Irak tarafına da “Topraklarını PKK'ya kullandırma” çağrısı yapılıyor.
  • Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm bulunması gereği vurgulanıyor.