Kürtçe dilekçeye 5 ay hapis

Aa
00:007/02/2008, Perşembe
G: 7/02/2008, Perşembe
Yeni Şafak
Kürtçe dilekçeye 5 ay hapis
Kürtçe dilekçeye 5 ay hapis

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına “Kürtçe” yazılmış dilekçe göndererek, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun”a aykırı davrandığı gerekçesiyle yargılanan Mehdi Tanrıkulu, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz sanık Mehdi Tanrıkulu katıldı.

Tercüman aracılığıyla esas hakkındaki savunmasını yapan Mehdi Tanrıkulu, dava konusu dilekçede bir savcıdan şikayetçi olduğunu belirtti. Tanrıkulu, bu durumun, Türkiye'deki adaletin siyasi baskı altında olduğunu gösterdiğini ileri sürerek, “Çok ilginçtir ki ben kendi dilimi konuşmak için şikayette bulundum ancak yargılandım. Bana yapılan haksızlığın giderilmesini istiyorum. Ben Türkiye için demokrasi ve hukuk istiyorum” dedi.

HÜKÜM

Kararını açıklayan hakim, sanığın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçe gönderdiğini kaydetti.

Diyarbakır'daki bir savcının şikayet edildiği dilekçenin, sanığın savunmasında da belirtildiği gibi Kürtçe olarak yazıldığını belirten hakim, sanığın, verdiği bu dilekçenin resmi kurumlarca Kürtçe olarak kabul görmesi konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti. Hakim, bunun üzerine sanık hakkında “671 sayılı Şapka İktisası Hakkında Kanun ile 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'un koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere 2 ile 6 ay arasında hapis cezası verilir” hükmünü içeren TCK'nın 222. maddesi uyarınca dava açıldığını hatırlatarak, Tanrıkulu'nun savunmasında, “ana diliyle kendisini ifade etmeyi ve bu alfabeyi resmi merciler nezdinde kabul görecek şekilde kullanma amacında olduğunu söylediğini” anımsattı.

TÜRKÇE BİLDİĞİ ANLAŞILDI

Duruşma salonu ve adliye koridorunda gelişen olaylardan sanığın Türkçe bildiğinin anlaşıldığını belirten hakim, ancak sanığın Türkçe olarak savunma yapmaktan kaçındığını söyledi. Bu nedenlerle sanığın suç kastı konusunda mahkemede herhangi bir tereddüt oluşmadığını kaydeden hakim, Tanrıkulu'nun “resmi dilin Türkçe olduğuna” dair Anayasa'nın 3. maddesinin hükmünü kabul etmediğini bildirdi. Hakim, sanığın, Diyarbakır 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince “terör örgütüne üye olmak” suçundan 12,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığının da göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

“Sanığın suç işleme konusundaki ısrarlı ve pervasız tutumu ve böylece belirlenen kastın yoğunluğu, geçmiş mahkumiyet durumu da dikkate alınarak bireyselleştirilen cezanın, yasada öngörülen en üst sınırdan uygulanması sonucuna varılmıştır” diyen hakim, Tanrıkulu'nu 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Tanrıkulu'nun cezasını mahkemeye karşı saygılı tutumu nedeniyle 5 ay hapis cezasına indiren hakim, sanığın mahkemeye verdiği dilekçe ile aynı suçu tekrar işlediği konusunda gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Duruşma sonrası Tanrıkulu, kararı temyiz edeceğini bildirdi.