Batı Anadolu turuna devam eden 'Fay hatları TIR'ı önümüzdeki günlerde Bodrum ve çevresinde olacak.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle oluşturulan TIR, 50 binden fazla kişiye deprem eğitimi verecek. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Kandilli Rasathanesi iş birliğiyle oluşturulan 'Fay Hatları TIR'ı', Batı Anadolu'daki turuna devam ediyor. Fay Hatları Tır'ı önümüzdeki günlerde ülkenin batı bölgelerinde ve birinci derece deprem kuşağında olan Bodrum'da vatandaşlara depremle ilgili eğitim verecek. DASK ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla hizmete sunulan TIR'da, deprem eğitimi verilecek. Günün belirli saatlerinde ise deprem uzmanları tarafından Kent Meydanlarında ve belirlenen salonlarda seminerler düzenlenecek. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle oluşturulan 'Fay Hatları TIR'ının Batı Anadolu Fay Hatları'nda bulunan 10 il ve 14 ilçede 50 binden fazla kişiye deprem eğitimi vermesinin hedeflendiği projenin startı Bursa'dan verildi.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, mayıs ve haziran aylarında Kuzey Anadolu Fay Hattı yolculuğunu tamamlayan TIR'ın, Eylül-Kasım aylarında Batı Anadolu fay hatlarını dolaşacağını söyledi. Özellikle birinci derece deprem bölgesi olan Aydın ve Muğla illerinde de eğitimlerin verileceği proje ile ilgili açıklama yapan Yazıcı “Batı Anadolu fay hatları boyunca 3 bin 500 kilometre yol yaparak uygulamalı deprem eğitimiyle 50 binden fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 'Batı Anadolu topraklarının yarısından fazlası birinci derecede deprem bölgesinde yer alırken riskin daha düşük olduğu İç Anadolu'da, zorunlu deprem sigortalı konut oranı daha fazla. Batı Anadolu, yüzde 23'lük sigortalılık oranıyla, Marmara ve İç Anadolu'nun ardından geliyor. Depremle ilgili önlemler bir an önce alınmalıdır. Olası bir depremde evimiz hasar görse bile hayata devam edebilmek ve ekonomik kayıplarımızı karşılamak için zorunlu deprem sigortası şart” dedi.
Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan sadece yüzde 25'i olan 3,3 milyonunun poliçesi bulunduğuna dikkat çekerek, bu rakamın yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti. Uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen'in de yer aldığı proje kapsamında Bursa'dan sonra Fay hatları TIR'ının sırasıyla, Bandırma, Biga, Edremit, Balıkesir, Bergama, İzmir, Manisa, Akhisar, Salihli, Simav, Afyonkarahisar, Dinar, Burdur, Denizli, Nazilli, Aydın, Kuşadası, Milas, Bodrum, Muğla, Marmaris ve Fethiye'yi ziyaret edeceği belirtildi.