Teşvik yeniden ele alınsın

Yeni Şafak
00:001/01/2009, Perşembe
G: 1/01/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Teşvik yeniden ele alınsın
Teşvik yeniden ele alınsın

Sivil Toplum Kuruluşları'nın sorunları ile çözüm yollarının masaya yatırıldığı bölgesel çalıştayın sonuçları açıklandı. Çalıştayda, teşvik yasasının yeniden revize edilerek, gelişmişliğe göre değil, sektörel olarak yapılması gerektiği kaydedildi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen ve iş dünyası Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) sorunları ile çözüm yollarının masaya yatırıldığı bölgesel çalıştayın sonuçları Nazilli'de düzenlenen bir programla açıklandı. Nazilli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (NASİAD) ev sahipliği yaptığı program Belediye Tiyatro salonunda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, 8 Kasım'da İzmir'de ev sahipliği yaptıkları "İş Dünyası STK'ları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi" kapsamındaki çalıştayda, iş dünyası STK'larının sorunları ile çözüm yollarının arandığını hatırlattı. Davulcuoğlu, küresel krizin yaşandığı son dönemde Türkiye'de kriz çığırtkanlığı yapılmaması gerektiğini dile getirdi.


VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI

Projenin akademik boyutunu üstlenen Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha da, ege bölgesi çalıştayının sonuçlarıyla ilgili bilgi aktardı. Bu projenin Türkiye'yi kapsayan büyük bir proje olduğunu söyleyen Prof. Çaha, bu çerçevede 13 kişilik bir akademisyen ekibiyle sahaya inerek 30 ilde toplam 190 görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Ege bölgesi çalıştay raporundan önemli bilgiler aktaran Çaha, yaptıkları tespitlerde performansları iyi olan iş dünyası STK'larını ideal tip olarak belirlediklerini söyledi.

Prof. Çaha; iş dünyası STK'larının gelir gider yapısı, yayın faaliyetleri, fiziki yapıları, eğitim, araştırma ve yurt dışı faaliyetleri ile sosyal sorumluluk projeleri konularında tespitler yapıldığını aktardı. Çaha ayrıca, teşvik yasasının yeniden revize edilerek, gelişmişliğe göre değil; sektörel olarak yapılması gerektiğinin de tespitler arasında yer aldığını kaydetti. Çaha yapılan diğer bazı tespitleri şu şekilde sıraladı: "Termal kaynaklar daha rantabl değerlendirilmeli. İstihdam üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. Ara eleman sıkıntısı çekilmemesi için gereken çalışma yapılmalı. Bürokrasi mümkün olduğunca azaltılmalı."


EKONOMİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, ülke ihracatının artması için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Dünyanın çeşitli coğrafyalarıyla kurdukları köprülerle bir sinerji oluşturduklarını aktaran Meral, iş dünyasına yönelik hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu olarak, üye dernekleriyle birlikte ekeonomiyi güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Meral, "Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin (USİDER) de desteğiyle yaptığımız bu proje kapsamındaki çalıştayların sonuçlarıyla ilgili olarak çözüm üretme noktasında yardıma her zaman hazırız. Birliğe her zaman ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. Meral ayrıca, yerli malı kullanımı noktasında da herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydederek, "İthal ürünlere düşkünlüğe son vermeliyiz" dedi.

TUSKON'un proje kapsamında toplam 6 bölgede yaptığı çalıştayın sonuçları yine akademisyenler tarafından değerlendirilerek, ulusal rapor hazırlanıp 21 Şubat 2009'da İstanbul'da duyuru yapılacak. Söz konusu programa yurt dışından STK temsilcilerinin de katılmasıyla, projenin uluslararası boyuta taşınması hedefleniyor.

Programa, Aydın Valisi Mustafa Malay, TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Aytekin Kaplan, çalıştayda yer alan iş dünyası STK'larının temsilcileri, bölgede faaliyet gösteren çok sayıda işadamı ile Nazillili işadamları katıldı.