ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, kaçak çay konusunda yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini söyledi. Dünya çay sektöründe 5. sırada olduklarınve 22 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Yüce, "Türkiye'deki üretime hep birlikte sahip çıkmalıyız. Yerli malı kullanımını özendirmeliyiz" dedi
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, kaçak çaya yönelik girişimlerin olumlu sonuç verdiğini belirterek, 'bu konuda güvenlik güçlerimiz olağanüstü çaba göstererek, kaçak çayı önleme çalışmasında en üst seviyeye ulaştı' dedi. Yüce, yaptığı açıklamada, ÇAYKUR'un, 50 yaş çay işleme fabrikası, 9 pazarlama bölge müdürlüğü, 20 bin çalışanı ve günde 15 bin ton yaş çay işleme kapasitesi ile Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşu olduğunu kaydetti.
ÇAYKUR'un her yönüyle çayın tadını araştırdığını ve bilimsel çalışmalar yaptığını anlatan Yüce, 'çayın daha yaprağından, toplanmasına ve fabrikada işlenmesine ve son olarak çay bardaklarına gelene kadar incelenmesine büyük önem gösteriyoruz. Ayrıca, çay yaprağı toplanmadan önce bahçede haşere ve böceklere karşı özel ilaçlama yapılıyor' dedi.
Son dönemlerde yaptıkları atılımlarla yeniliğe, kaliteye ve çok çeşitliliğe önem verdiklerini, bu çerçevede yurt dışından getirilen ve nasıl üretildiği ve paketlendiği belli olmayan çaylara rağbet edilmemesini isteyen Yüce, şöyle devam etti: 'Kaçak çaya yönelik yapmış olduğumuz girişimler olumlu sonuç veriyor. Bu konuda güvenlik güçlerimiz olağanüstü bir çaba göstererek, kaçak çayı önleme çalışmasında en üst seviyeye ulaştı. Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü sınır kapısında yaptığımız incelemede, görevlilerin kaçak çay konusundaki hassasiyetlerine tanık oldum. Kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye'deki üretime hep birlikte sahip çıkmalıyız. Yerli malı kullanımını özendirmeliyiz."
Yüce daha sonra şunları söyledi: "Kalite ve çeşitliliği sürekli artırmaya özen gösteriyoruz. Örneğin son dönemde yeşil çay revaçta, organik çay üretiminde de iddialıyız. Biz bu çalışmaları yaparken halkımızın kendi ürünlerine sahip çıkmasını ve destek olmasını istiyoruz. Bir ülkede kalkınma ancak böyle olur. Doğu Karadeniz'de yetişen çayın yüzde 75'ini biz değerlendiriyoruz. Bugün ÇAYKUR üretime verdiği destek ve kalitesiyle dünyada ilk 5'de yer alıyor, 22 ülkeye de çay ihraç ediyor.' Yüce, kaçak çayın önlenmesi konusunda en büyük güvencelerinin çay tiryakileri olduğunu ifade ederek, 'Biz kendimizi sorumlu tutarsak, bu ülkeye bir gram dahi kaçak çay giremez. Sınır kapılarında görevli ekiplerimiz bunu her şeyden önce vatandaşlık görevi olarak görüyor. Aynı şekilde vatandaşımızın da hiçbir sağlık güvencesi olmayan ve nasıl üretildiğini dahi bilmediği kaçak çaylara itibar göstermemesi gerekiyor' diye konuştu.