Şefkat- Der Hayata Tutunma evlerinde kalan kadınlar, Üçler Mezarlığı önünde düzenledikleri eylemde töre, namus ve tutku bahanesiyle işlenen kadın ve genç kız cinayetlerini kefen giyerek protesto etti.
Son zamanlarda töre, namus ve tutku bahanesiyle işlenen kadın ve genç kız cinayetlerinin sayısında artış yaşanıyor. Sosyologlar, cinayetlerin nedenini toplumsal çözülme olarak açıklıyor. Bu duruma en büyük tepki ise kadınların sorunlarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarından geliyor.
Şefkat- Der, işlenen cinayetleri protesto etmek için ilginç bir eyleme imza attı. Şefkat- Der Başkanı Hayrettin Bulan ve derneğin sığınma evlerinde kalan kadınlar Üçler Mezarlığı'nda yaptıkları eylemde kefen giyerek kadın ve genç cinayetlerini protesto etti. Eylemde Hayrettin Bulan bir basın açıklaması yaptı.
"Şefkat- Der olarak, son günlerde ülkemizde iyice artan töre, namus ve tutku bahanesiyle işlenen kadın ve genç kız cinayetlerinin önlenmesi için bu böyle bir eylemi gerçekleştirdik" diye konuşan Bulan, bu sorunun çözümü için bazı öneriler hazırladıklarını kaydetti.
Kadın ve genç kızlara yönelik şiddet olaylarının önlenmesi için hükümet, TBMM, yargı, siyasi partiler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve medyanın işbirliği içerisinde çalışma yapması gerektiğini anlatan Bulan, sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklarımıza okul öncesi eğitim ve ilköğretim dahil tüm eğitim- öğretim dönemlerinde insan hakları çatısı altında her türlü şiddet olaylarının önlenmesine yönelik dersler verilmeli. Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmasının yanında, sosyal statüsünün yükseltilmesi de şiddetin azalmasında önemli bir etki olacaktır. Kadın bakan, milletvekili, vali, kaymakam ve belediye başkanlarının sayısı arttırılmalı. Kadın sığınma evlerinin kapasite ve sayısı yükseltilmeli."
Kadına şiddet uygulayanlara verilen cezaların arttırılarak caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini belirten Bulan, cezalardaki hafif tahrik veya ağır tahrik indiriminin kaldırılmasını istedi. Şiddet uygulayanların hemen tutuklanmasını, tutukluluk dönemlerinde psikolojik rehabilitasyon tedavisi uygulanması gerektiğini belirten Hayrettin Bulan, şiddet uygulayan erkeklerin televizyon, gazete ve reklam tabelalarında teşhir edilmesini istedi.
Hayati yönden risk altındaki kadın ve genç kızların korumaya alınmasının icap ettiğini dile getiren Bulan, bu konuda devletin yetkili mercilerini göreve çağırdı. Bulan, sinema, dizi film ve bilgisayar oyunlarındaki her türlü şiddet unsurlarının yasaklaması gerektiğini sözlerine ekledi.