Kızılırmak Deltası'nın tanıtımı için hazırlanan Doğal ve Bilim Okulu Projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Deltanın doğal güzelliklerinin uluslararası düzeyde tanıtmak için çalıştıklarını belirten Çevre Orman Müdürü Ömer Albayrak, “12 Temmuz'da 15 günlük ilk kampımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
Samsun Kızılırmak Deltası'nın tanıtımı için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından hazırlanan Doğal ve Bilim Okulu Projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Okulun ilk kampı 12 Temmuz'da açılacak.OMÜ'nün hazırladığı Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından desteklenen ve TÜBİTAK'ın 70 bin lira kaynak sağladığı Doğa ve Bilim Okulu Projesi'nin amacının deltanın tanıtımını yapmak olduğunu söyleyen İl Çevre Orman Müdürü Ömer Albayrak, "31 Ekim 2009 tarihinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni faaliyete geçirdikten sonra yönetim planı çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Deltanın doğal zenginliklerinin, kaynaklarının ve güzelliklerinin uluslararası düzeyde tanıtılması için bir takım faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu yönetim planı içerisinde her kurumun bazı görevleri var. Üniversitemiz yaptığı bir çalışma ile bize geldi, doğa ve bilim okulu açma planı olduğunu söyledi, bizde bu projeye destek verdik. OMÜ, Çevre Orman Müdürlüğü ve sivil toplum örgütlerinin içerisinde olduğu birliktelikle bu projeyi TÜBİTAK'a sunduk, onaylandı ve çıktı.” diye konuştu.
TAM BİR DOĞA OKULU
Doğa Bilim Okulu'nun 12 Temmuz'da ilk dönem açılışını yapacaklarını dile getiren Albayrak, “20 kişilik üniversite öğrencisi grubu ile 15 günlük ilk kampımızı gerçekleştireceğiz. Bu öğrenciler Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelecek. Ekim ayında 2. kamp dönemi olacak. Hava şartlarına göre ziyaretçi merkezinin bahçesinde bir kamp alanı oluşturmayı düşünüyoruz. Açık arazide yaşama teknikleri, ilk yardım bilgileri, Kızılırmak Deltası'nın oluşum süreci, temel fotoğraf eğitimi, sulak alanların işlevleri, organik sebzecilik, Kızılırmak Deltası'nda yaban hayatında kuş gözlemi, böcekler ve böceklerin insan kültüründeki yeri gibi konular OMÜ öğretim üyeleri tarafından öğrencilere anlatılacak. Bizim amacımız deltayı tanıtmak. Burada sadece kuş varlığı olmadığını, manda popülasyonunu, ıslah çayırlarını, su basar ormanlarını, doğal kumul hareketlerini, balık varlığını bir şekilde anlatmak istiyoruz. Ülkenin çeşitli yerlerinden gelecek olan öğrencilere buranın tanıtımını yaptıktan sonra onların da birer elçi olarak gittikleri yerde buranın tanıtımını yapmalarını hedefliyoruz" dedi.