Yeni yıla daha sağlıklı girmek için neler yapılmalı?

Aa
00:0031/12/2009, Perşembe
G: 31/12/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Yeni yıla daha sağlıklı girmek için neler yapılmal
Yeni yıla daha sağlıklı girmek için neler yapılmal

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yeni yılda 'sağlıklı ve mutlu bir başlangıç yapmak' isteyenler için 'öncelikli yapılması gerekenler listesi' yayımladı.

FDA'nın sağlık ve mutluluk reçetesinde ön sıralarda yeşil sebze tüketimi, hareket, küçük tatil ve molalar yer alıyor.

Yeni yıl arifesinde verilen ancak yerine getirilmeyen sözler yerine, kalıcı bir değişiklikle hayatına sağlık ve mutluluk getirmek isteyenler, FDA'ya göre şu küçük noktalara özen göstererek, daha keyifli bir yıl yaşayabilirler:


YEŞİL TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Başka yemekler daha cazip görünse de sağlığını ve beslenme dengesini korumak isteyenlerin, mümkün olan her öğünde özellikle yeşil sebzeleri masada bulundurmaları gerekiyor.

Marulun dış yaprakları, brokoli gibi koyu yeşil sebzeler, diğerlerine oranla daha fazla vitamin ve mineral içeriyor.


HAREKETİ ARTIRIN

Daha sağlıklı olmak, daha güçlü ve sağlam kemiklere sahip olmak için günlük bedensel aktivitenin mutlaka artırılması, gün içinde daha fazla hareket etmeye özen gösterilmesi gerekiyor.

Belli bir miktar basınç ya da ağırlık olmadan, kemik zayıflamasının önüne geçilemeyeceği için yüzme ya da bisiklet gibi sporlar yapanların da haftada birkaç kez yürüyüş ya da düz koşu yapmaları gerekiyor.


DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN, ELLERİNİZİ DAHA SIK YIKAYIN

Her gün düzenli fırçalanan dişler, kişinin gülümsemesini ve görüntüsünü aydınlatabilir ancak diş fırçalamanın tek avantajı parlak gülümsemelere sahip olmak değildir.

Doktorlar, bakımsız ağız dişlere sahip olan kişilerin, kalp hastalığı ve felç gibi hastalıklara neden olan gizli tehlikeleri de bünyelerinde barındırdıklarına dikkati çekiyor.

H1N1'in de aralarında bulunduğu enfeksiyon hastalıklardan uzak durmanın en etkili yollarından biri ellerin yıkanması. Yeni yılda, daha sık el yıkamak gibi basit önlemler alarak kendinizi koruyun ve bunu alışkanlık haline getirin. 


SAĞLIĞINIZLA İLGİLİ ARAŞTIRMACI OLUN

Kulaktan dolma bilgiler ya da arkadaş tavsiyeleri yerine, bu yıl kendinize bir iyilik yaparak, sağlık sorunlarınız, şikayetleriniz olduğunda güvenilir bilgiye ulaşmaya çalışın. 

Herkes, öncelikli olarak kendi sağlığından sorumludur ve bu yıl sizin için en önemli konunun sağlığınız olduğunu düşünerek, kendinize gerekli özeni göstermeye karar verin.


ZAAFLARINIZLA UZLAŞIN, KÜÇÜK MOLALAR VERİN

Kimi insan için çikolatadır vazgeçilmez olan, kimisi için ise dondurma ya da pizza. Bu yıl bir değişiklik yapın, zararlı gıdaları tüketmeyeceğinize dair söz verip, kararınızdan caymak yerine zaaflarınızla uzlaşma yolunu seçin.

Vazgeçemeyeceğiniz yiyecekleri tüketmekle ilgili kendinize yeni bir rejim belirleyin. Bunu yaparken, hem tüketme sıklığınızı düşürün, hem de porsiyonlarınızı ufaltın. Böylece, kendinizi mahrum bırakmak yerine, 'ödüllendirdiğinizi' düşüneceksiniz. 

Verimli, mutlu ve huzurlu çalışmak için olanaklarınız dahilinde küçük molalar vermeniz gerektiğini unutmayın. Birkaç gün için bile olsa tatile çıkmak insanı sadece dinlendirmiyor, aynı zamanda işe, günlük yaşamına döndüğü zaman kişinin daha enerjik, mutlu ve üretken olmasını sağlıyor.


HAYIR İŞLERİNE KATILIN, ETKİNLİKLERDE GÖNÜLLÜ OLUN

Gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan aktivitelerin hem fiziksel, hem de ruhsal sağlığa iyi geldiğini ortaya koyan birçok araştırma bulunuyor. 

Gönüllü çalışmanın topluma yararları tartışılmaz aynı zamanda bu tür çalışmaların sizi de daha mutlu ve depresyondan daha uzak tutacağı gerçeği de eklenince, kendinize bu tür faaliyetler için haftada birkaç saat bile olsa zaman ayırmanız gerektiğini göreceksiniz.

Kendinize iyi davranmanız gerektiğini unutmayın, örneğin yılbaşı için sevdiklerinize hediye alıyorsanız, uzun zamandır istediğiniz bir şeyi alarak, kendinizi de ödüllendirin.

Yeni yılda, geçmiş on yılın muhasebesini yapmak yerine, önünüzdeki 10 yılı planlamaya çalışın.