Rumların Türk lokumunu 'Lokoumi' adıyla tescil ettirme girişimine lokumun en köklü kuruluşundan cevap geldi Hacı Bekir Lokumları'nın Genel Müdürü İlyas Tunaoğlu, 230 yıllık geçmişiyle bir çok şarkı ve filme konu olan ve dünyanın 'Turkish Delight' olarak tanıdığı lokumu kimseye kaptırmayız dedi
Kıbrıs Rumlarının, Türk lokumunu 'Loukoumi' adıyla AB'ye tescil ettirme çabalarına lokum üreticileri büyük tepki gösterdi. Türk lokumunu dünyaya tanıtan Hacı Bekir Lokumları'nın Genel Müdürü İlyas Tunaoğlu, 230 yıllık geçmişe sahip, dünyanın 'Turkish Delight' olarak tanıdığı Türk Lokumu provakatif girişimlerle sahiplenilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yunanistan'ın lokumu Yunan tatlısı gibi tescil ettirme girişiminin ticari kaygıdan kaynaklanmış olabileceğini ifade eden Tunaoğlu, Türkiye'nin elindeki tarihi kayıt ve arşivlerin lokumun Türk tatlısı olduğunu ispatlayabilecek durumda olduğunu söyledi. Yunanistan'ın daha önce baklavayı da Yunan tatlısı olarak tescil ettirmeye çalıştığını ancak bunu kimseye kabul ettiremediğini vurgulayan Tunaoğlu, "Türkiye'de ilk lokum 1777 yılında Ali Muhittin Hacı Bekir tarafından üretilmiştir. Aradan 230 yıl geçmiş olmasına rağmen, ismini dünyaya duyuran 'Haci Bekir Lokumu'nun üretimi devam ediyor. Kaldı ki biz yıllar önce merkezi İsveç'te bulunan Vipo'ya Hacı Bekir Lokumu'nun tescilini yaptırdık. Madona dahil bir çok sanatçı şarkılarında Türk Lokumu'ndan 'Turkish Delight' olarak bahsediyor Türk lokumu bugün şarkılara filmlere konu olmuştur. Böyle bir durumda dünyanın hiç bir ülkesi lokumun Yunan tatlısı olarak kabul etmez" dedi.
Türk lokumunu dünyaya tanıtan en büyük lokum üreticilerinden biri de 100 yıl önce İstanbul'da kurulan Koska Şirketi. Koska, Türk lokumunu dünyada hak ettiği yeri alması için kaliteli lokum üretmeye devam ediyor. Koska'nın Laleli'nin Mağaza Müdürü Necati Kaya, bugün Ruslar'dan sonra in iyi müşterilerinin Yunanlılar olduğunu söyledi. Türkiye'yi ziyaret eden Yunanlıların, ülkelerine dönerken mutlaka sevdiklerine hediye olarak Türk lokumu götürdüklerini ifade eden Kaya, "Yunanlılar Türk lokumuna bayılıyor. Yunanlı müşteriler Türk lokumunun kalitesini ülkelerinde bulamadıklarını söylüyorlar" dedi
Lokum üretiminde 100. yılını geride bırakan Koska müşterilerine 100. yıl logolu ürünleri ile hitap ediyor. İki dudak arasına gizlenmiş o sihirli sözcük 'Lokum' yıllardır en iyi hediye olma özelilğini hiç bir tatlıya kaptırmıyor. Bugün bir yerden başka bir yere giden vatandaşların götürülebilecek en iyi hediye olarak lokumu tercih ettiğini anlatan Kaya; "Lokum öz ve öz Türk tatlısıdır. Lokumu hiç bir ülke kendi ürünü gibi dünyaya tanıtamaz. Bunu dünya da kabul etmez" diye konuştu.
Osmanlıca 'Rahat ul-hulküm' yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ve "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başladı. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda "Kelle şekeri" olarak bilinen rafine şeker ile üretildi. Nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi ile lokumun hem yapımı hem de lezzeti değişti.
Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddelerin açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.