İstanbul'da binlerce kişiye unutulmaz bir konser veren U2'nun solisti Bono sahnede, Bakan Egemen Bağış'a teşekkür etti. Hemen ardından ıslıklarla ve 'Hayır' sloganları eşliğinde yuhalanan Bono, "Siyasetçilerden konuşmayacağım bu gece" dedi
Dünyanın en ünlü rock müzik gruplarından olan U2'nun İstanbul'da dünyanın dört bir yanından gelen hayranlarına verdiği muhteşem konserin yankıları sürüyor. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilen, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile İstanbul Avrupa 2010 Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç'in yanı sıra grubun binlerce hayranının izlediği konserde U2, tam 2 saat 10 dakikalık ışık ve görsellikle desteklenmiş bir performansına sundu.
Dünya barışı, eşitlik ve adalet çağrısıyla hemen her parçasını politik bir slogana dönüştüren U2, dev sahnenin ekranından dünyanın bir ucundan diğer ucuna, 'hakları' için mücadele veren insan manzaralarına yer verdi. Sıra Türkiye'ye geldiğinde grubun solisti Bono, kendisini hayretler içerisinde bırakan bir tepkiyle karşılaştı. Ünlü solist, Türkiye'deki demokratikleşme sürecini kastederek, "Türkiye'de neler oluyor böyle! Dünyayı bile etkiliyor" diyerek sözlerine başladı. Bono, “Bu kadar güzel bir ülkede, kültürlerin buluştuğu doğu ve batıyı bir araya getiren İstanbul Boğazı'ndan yürüdüm" dedi. Bono, bunun için Egemen Bağış'a teşekkür etti ve sözünü henüz bitirmeden ıslıklar ve "hayır" sloganları eşliğinde yuhalanmaya başladı. Şaşıran ve duraksayan Bono, Türkiye'ye dair evrensel bir mesaj vermek için uygun yerde olmadığını anlayınca cümlesini yarıda bırakıp, “Peki siyasetçilerden konuşmayacağım bu gece” demek zorunda kaldı. Konserini tamamladıktan sonra müzikseverlerin uzun süreli alkışları üzerine iki kez sahneye dönen Bono, birlikte dinleyicilerini selamladı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, U2 konserini değerlendirdi. Bağış, daha önce Türkiye'ye gelmeyen ünlü grup U2'nun belli şeyler değiştiği için artık geldiğini ve önceki akşamki konserin çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. U2'nun konserde yuhalanmasının hatırlatılması üzerine de Bağış şunları söyledi: "Düşünün; çok sevdiğiniz sanatçı sahnede... Yıllar sonra ülkenize kentinize gelmiş ve siz yuh çekiyorsunuz. Bu trajik bir çelişkidir ve trajik çelişkiler ülkemize mahsus bir durumdur. Dar kitlenin çelişkisini hoş görmek lazım. Orhan Gencebay ve Sezen Aksu'ya da aynı zihniyet saldırdı. Eğri oturup doğru konuşalım, U2 ülkemizde belli şeyler değiştiği için geldi. Doğu ile Batı arasındaki Türkiye'nin ve hükümetimizin oynadığı kilit rolü dünya görüyor, U2 görüyor, Bono görüyor, ama stadyumdaki bir kısım kalabalık -sağ olsunlar- göremiyor. Boğaz Köprüsü sembolü, AB sembolü, Doğu-Batı sembolü... Bunu bir sanatçı duyarlığı içindeki Bono gördü, yaşadı."
Gecenin bir diğer sürprizi ise U2 Grubu'nun 1995 yılında kaybolan Diyarbakırlı Fehmi Tosun'a adanan şarkılarını seslendirmeleri oldu. U2 bir albüm kapağında Fehmi Tosun'un hikayesini dünyaya tanıtmıştı. Bono, şarkıyı Tosun'a ithaf ettiğini konserde bir kez daha söyledi. Egemen Bağış, ise "Fehmi Tosunların ve diğer kayıpların davası bizim de davamızdır. Tüm faili meçhullerin failleri de bulunacak ve yargılanacaktır. Türkiye'de önemli bir hesap verme dönemi başlamıştır. Süren davalar var, onları unutmayalım" diye konuştu.