Bir süreden beri yazılarımızda gezdiğimiz, dolaştığımız mekânlara ait tanıtımlara yer vermiyoruz. Okuyucularımdan gelen "Neden daha önceleri yaptığınız gibi her hafta bir mekâna yer vermiyorsunuz" şeklindeki eleştirilerin yanında "Her hafta mekân yazma" diyenler de var.
Bu hafta da Dr. Sefa Saygılı dostumun "Seni güzel bir yere götüreceğim demesi üzerine Şevket Eygi hocam ve Dr. Ali Abken ile önce Organik Ürünler Fuarı'na gittik. Fuar ziyaretimizin ardından Pirpirim'e gittik. Sahibi Mehmet Yılmaz Bey daha önce Amerika'da kebapçı açmış. İşleri de iyi gitmiş ancak farklı sebeplerden dolayı Türkiye'ye dönmüş. Kebap aşkından vazgeçmeyerek burayı açmış.
Önce çorba niyetine "yuvalama" geldi. Tadı güzel ve su kıvamı gayet iyi tutturulmuş idi. İştahımızı açtı. Daha sonra içli köfte geldi. Gerçi kızarması biraz fazla olmuş ve rengi koyulaşmıştı ama lezzeti yerindeydi. Akabinde klasik pideden farklı olarak zeytinli pidelerimiz geldi. Doğru yeşil zeytinli pidenin bu kadar güzel olacağını tahmin edemezdim. Sonrasında ise Pirpirim aşı masamıza geldi.
Bildiğiniz aş değil; mercimekli, sulu değişik ve ilginç bir aş. Sefa Bey, Ali bey ve Şevket Hocam'ın görüşlerini alırken herkesin kanaatinin olumlu olduğunu görünce yemeğimiz daha da bir keyifli hal aldı. Büyükçe bir tepside şişten alinazik kebabı gelince Sefa Bey perhizi bozma pahasına "Bunu bitireceğiz" dedi. Aslında patlıcanın lezzetinin olmadığı bir dönemde olmamıza rağmen alinazik kebabı da nefisti. Son olarak künefeyle yemeğimizi bitirdik. Fakat damağımızda nefis Gaziantep yemeklerinin tadı kaldı. Sizler de kendinize bir ziyafet çekmek istiyorsanız yolunuzu bir gün Pirpirim'e çevirin,
Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Amasya ve Samsun civarında "Pürpürüm", Gaziantep ve Şanlıurfa yöresinde "Pirpirim" olarak adlandırılan küçük yapraklı yabani semizotuna verilen addır.
Zuhuratbaba Mh. Leventler Sk. No:4/A Bakırköy Tel: 0 212 571 33 61-62-63. Tercüman Sitesi B-2 Blok No:3-4 Tel: 0 212 665 88 04-05
500 gr. Pirinç
300 gr. Kıyma (yağsız, çiğ köftelik)
500 gr. Parça et (kemiksiz)
150 gr. Nohut
1,5 kg Koyun yoğurdu (yağlı)
1 Adet Orta boy soğan
2 Adet Yumurta Yağ, kuru nane
Geceden yıkadığınız süzgeçte bırakılan pirinç, havanda dövülür. Var ise mikserle de ufaltılabilinir. Tam olarak pirinç unu haline gelmeden hazırlanan malzeme; yağsız kıyma, karabiber, tuz, ince kıyılmış soğan ve bir adet yumurta ile yoğrulur. Karışıma su ilave edilmez ancak, yoğurmayı kolaylaştırmak için elinizi ıslatabilirsiniz. Yuvarlanacak, ele yapışmayacak kıvamda hamur elde edilir.
Hamuru lokma döker gibi bezelye büyüklüğünde küçük parçalara ayırırken bir yandan da küçük parçalara ayrılan hamur avuç içinde yuvalanır ve bezelye büyüklüğünde yuvarlak küreler haline getirilir. Bu işlem uzun süreceğinden birkaç kişi ile birlikte yapılabilir. Hazırlanan bu küçük küreler kaynar suda 15 dakika haşlanır. Haşlanan yuvalamanın suyu süzülerek başka bir tencereye alınır. Genelde yağlı koyun yoğurdu veya süzme yoğurt kullanılmalıdır.
Parça etler ve nohut köpüğü alınarak ayrı bir kapta önceden pişirilir. Süzme yoğurt içerisine bir adet yumurta ekleyerek ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Üzerine etin haşlama suyu ilave edilir. Kaynama başlayınca et ve nohut yoğurda ilave edilir. Hazırlanmış olan yuvalamalar ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Pişme tamamlandığında servis kâsesine alınan yemeğin üzerine başka bir tavada karıştırılarak hazırlanan yağ, tuz ve kuru nane ilave edebilirsiniz.
Bahçalarda Pirpirim/
Yaprağı dilim dilim/
Hasanı evlendirdik/
Hüseyn'e Allah kerim"
Anonim Türkü