Kunt: Kuraklığın sebebi su israfı

Yeni Şafak
00:003/02/2010, Çarşamba
G: 3/02/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Kunt: Kuraklığın sebebi su israfı
Kunt: Kuraklığın sebebi su israfı

İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, suyun gerek insan, gerek dünya için en gerekli materyal olduğunu ve suyun hayat demek olduğunu belirtti. Kunt, "Ama maalesef günümüzde gerek nüfus artışı, gerekse sanayileşme dünya üzerindeki sulak alanların giderek azalmasına neden oluyor" dedi.

Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle düzenlediği toplantıda Konya Havzası masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, suyun gerek insan, gerek dünya için en gerekli materyal olduğunu ve suyun hayat demek olduğunu belirterek, "Ama maalesef günümüzde gerek nüfus artışı, gerekse sanayileşme dünya üzerindeki sulak alanların giderek azalmasına neden oluyor. Bu gidişatın farkına varan ülkeler ise uluslararası organizasyonlarla bu duruma çözüm bulma yolunu arıyor. Elimizdeki mevcut suyu korumak adına sulak alanlarımızı ve suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Sulak alanları ve doğal hayatı iyi korumalıyız. Sulak alanlar doğanın can damarıdır. Onları kesersek doğayla birlikte biz de ölürüz" dedi.


HER YIL 2.5 MİLYAR METREKÜP SUYU FAZLADAN KULLANIYORUZ

Konuşmaların ardından Konya Kapalı Havzası'nda Yer üstü ve Yer altı Suları Potansiyeli ve DSİ Çalışmaları hakkında DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara tarafından bir sunum yapıldı. Konya Kapalı Havzası'nda yıllık yağışın 398 milimetre civarında gerçekleştiğini ifade eden Mevlüt Pınarkara, "Konya Kapalı Havzası'nın su potansiyeli yer üstü ve yer altı sularıyla birlikte 8 milyar 353 milyon metreküp civarında. Bunun 3 milyar 913 milyon metreküpü ise kullanılabilir sudur. Bu kullanılabilir suyun 327 milyon metreküpü içme suyu olarak, 3 milyar 586 milyon metreküpünü ise tarımsal sulamada kullanıyoruz. Tarım arazisi olarak havzada 2 milyon 754 bin kullanılabilir tarım arazisi bulunuyor. Bunun ise sadece 3'te birini sulu tarımda kullanabiliyoruz. Sulanan arazilerin büyük bölümü yer altı sularıyla besleniyor. 2008'de 98 bin olan ruhsatlı ve ruhsatsız kuyu sayısı bugün 100 bini aşmıştır. Bu kuyuların potansiyeli 2 milyar metreküpken bizim yıllık su çekmemiz 4.5 milyar metreküp. Yani her yıl 2.5 milyar metreküp suyu fazladan kullanıyoruz. Bu da yer altı sularının ani düşüşüne ve kuraklığa neden oluyor" şeklinde konuştu.