Berlin'de eyaletlerin kültür ve eğitim bakanları, bazı göçmen çatı kuruluşlarıyla ilk kez bir araya gelerek, Türkçe'nin yasaklanmasını önleyebilecek bir “uyum” protokolü imzaladı.
Almanya'nın başkenti Berlin'de eyaletlerin kültür ve eğitim bakanları, bazı göçmen çatı kuruluşlarıyla ilk kez bir araya gelerek yabancı çocukların eğitimlerinin düzeltilebilmesi amacıyla hazırlanan “Daha Fazla Fırsat Eşitliği için Ortaklık” adlı protokolü imzaladı. Protokolle, Türkçe yasağının engellenebileceği belirtildi. Protokolü, 16 eyaletin kültür ve eğitim bakanlarıyla, aralarında Almanya Türk Toplumu (TGD)'nun da bulunduğu bir çok göçmen kuruluşu imza attı.
Almanya Türk Toplumu adına protokole imza atan Genel Başkan Kenan Kolat Almanya tarihinde ilk kez tüm eyaletlerin eğitim ve kültür bakanlarının göçmen çatı kuruluşlarıyla birlikte bir anlaşmaya imza attıklarını belirterek, protokol uyarınca yabancı çocukların eğitimi konusunda çeşitli kampanyaların yapılacağını, eğitim bakanlarının da bundan sonra göçmen örgütleriyle ortak çalışmayı taahhüt etiklerini kaydetti.
Kolat, bu protokolle çift dilliliğin çok önemli olduğunun kabul edildiğini söyleyerek “Bundan sonra Alman kamuoyunda çift dillilik konusundaTürkçe'nin yasaklanması gibi konular gündeme geldiği takdirde, önlerine bu anlaşmayı koyacağız. Bu konuda herhangi bir eyalette böyle bir sorun çıkarsa söz konusu eyalete, imzaladıkları bu anlaşmayı göstereceğiz”dedi. Diğer yandan Berlin belediye sarayındaki imza töreninde, Almanya Göçmen Dernekleri Birliği, Alman-Arap Dernekler Birliği, İtalyan Eğitim Birliği, Polonya Sosyal Konseyi, İki Uluslu Aileler Birliği, Yunan Cemaati, Dien Hong Derneği ve Rus Göçmenler Birliği temsilcileri imza attı.