Fısıldamak sese zarar veriyor

Tuba Olğaç
00:0010/05/2009, Pazar
G: 9/05/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Fısıldamak sese zarar veriyor
Fısıldamak sese zarar veriyor

Diksiyon eğitmeni ve televizyon programcısı Sırrı Er, “Tenel Konuşma Teknikleri-Diksiyon” adlı yeni kitabıyla okurlarının karşısına çıktı. Sırrı Er, kitabında sesle ilgili soruya cevap verirken ses kısıklığının sebepleri, sesi doğru ve etkili kullanmanın yöntemlerini de anlatıyor.

Sırrı Er'e göre, sesinizi sürekli formda tutabilmek için yüksek sesle konuşmaktan kaçınırken, yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. Sigaranın sesi kötü etkileyen bir faktör olduğunu belirten Er, bol su içilmesi gerektiğinin de altını çizerek şunları ekliyor;”Birçok kişi en alt perdeden konuşarak sesini kalınlaştırır ve sesine otoriter bir hava vermeye çalışır. Bazı insanlar da normalden daha yüksek perdeden konuşurlar. Oysa, insanların belli bir ses perde aralığı vardır ve bu aralığının dışına çıktığınızda ses tellerinizin tahriş olmasına neden olursunuz. İdeal tonunuzda konuşmaya gayret edin, yani ne çok kalın ne çok ince sesle konuşun.”


TUTUKLUK İLETİŞİMİ BALTALIYOR

Yaygın bazı inanışların aksine fısıldamanın da ses telleri için zararlı olduğunu aktaran Er, nebat şekeri ve kakulenin sesi kuvvetlendirdiğini belirtip şunları ekliyor; “Bu saydıklarım ses açıçı özellikte olup, ses kısıklığının giserilmesine yardımcı olur. Çekidek ve kakule sinüsleri açarken, bıldırcın yumurtası, süt ve bal göğsü rahatlatarak nefesi kuvvetlendirir.” Sırrı Er, kitabında yaygın ses problemlerinden biri olan tutukluğa değinerken, bu konuda şunları ifade ediyor: “Bir hece üzerinde takılıp, o heceyi birkaç defa yinelemek tutukluk demektir. Kekemelikle karıştırmamak gerekir. Kullanılan kelimenin anlamını iyice bilmemekten, kararsızlıktan ve heyecendan ileri gelir. Kelimeler arasında uzun duraklar vermek, yok yere 'aaa', 'hımm', 'ııı', 'eee' gibi nidalar kullanmak da tutukluk oluşturur. Tutukluğu giderebilmenin sosyalleşmekle yakından ilgili olduğunu söylemek pek abartılı olmaz. Kararsızlık, kaygı ve sinir bozuklukluğu gibi olumsuz etkenleri ortadan kaldırabildiğimiz ölçüde, tutukluk ile ilgili sıkıntı yaşamayacağınızı göreceksiniz.”


Sesinizi Korumak İçin ;

  • Boğazınızı sert biçimde temizlemeyin.

  • Gıcıklammayı önlemek için öksürme ihtiyacı hissederiz. Ancak, bu hareket ses tellerinin çok şiddetli bir şekilde birbirlerine çarpmalarına ve tahrişe neden olur. Boğaz temizleme ihtiyacı hissettiğimizde tercih edilecek en iyi yöntem hızla burnu çekip yutkunmaktır.

  • Gürültülü ortamlarda bağırarak konuşmayın.

  • Sigara içmeyin.

  • Alkol kullanmayın. Alkol ses telleri üzerindeki ince kan damarlarını genişletip, ses sıkıklığı yapar.

  • Bol su içerek bulunduğunuz ortamın nemlenmesini sağlayın.

  • Sürekli konuşan insanlarda bir süre sonra ses yorgunluğu gelişir, bu durumu önlemek için bir süre ses istirahati yapın.