KAYSO tarafından yaptırılan Ekonomik Durum Tespiti Analizi'nin sonuçları açıklandı. Yapılan ankete göre, imalat sanayinde 2010 yılının ilk 6 ayının iyi geçtiği son 6 ayının ise durgun geçeceğinin beklendiği ortaya çıktı.
Ekonomi Uzmanı Doç. Dr. Nispet Uzay, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak ve üyelerinin ekonomik, mali durumlardaki değişimi ile geleceğe yönelik beklentilerini ve önerilerini belirlemek üzere Ekonomik Durum Tespiti Analizi çalışmasının beşincilisini gerçekleştirdiklerini bildirdi. Çalışma çerçevesinde, KAYSO üyelerinin 2010 yılı ilk 6 aylık ekonomik durumu değerlendirmeleri için bir anket yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Uzay anketin sonuçlarını şu şekilde açıkladı: "Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 13.8'i son altı ayın, firmaları açısından kötü geçtiğini belirtirken, yüzde 41.9'u orta düzeyde, yüzde 36.9'u da iyi geçtiğini belirtti. Diğer anket dönemleri ile karşılaştırıldığında son altı ayı kötü ve çok kötü olarak değerlendiren firma sayısının azaldığı, özelikle iyi olarak değerlendiren firma sayısının önceki anket dönemlerine oranla hızlı arttığı gözlenmektedir. İşletmelerin yüzde 48.1'i önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerinin iyi olduğunu belirtmişlerdir"
"Geçen anket dönemi ile karşılaştırıldığında önümüzdeki altı aya ilişkin çok iyi beklentiler içinde olan firma sayısında küçük de olsa bir azalma gözlenmektedir" diyen Nispet Uzay, "Anket kapsamında işletmelerin kapasite kullanım oranlarının geçen anket dönemine göre arttığı görülmektedir. 2010 yılı ilk altı ayında işletmelerin üretimi. İç satışları, ihracatları, istihdamları, kapasite kullanım oranları, karlılıkları ve yatırımlarında nispeten bir artış yaşandığı görülmektedir. Ancak önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerin durağan olduğu gözlenmektedir. Yatırımlarda son altı ayda önemli bir artış gözlenmemektedir. Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 43.8'i yeni yatırım yapmazken, yüzde 27.5'i modernizasyon yatırımı yapmıştır. 2010 yılı ikinci yarısına ilişkin beklentiler de yatırımlarda önemli bir artış yaşanmayacağını ortaya koymaktadır. 2010 yılı ilk altı ayında istihdamda da önemli bir artış olmamıştır. Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 33.8'i istihdamların arttığını belirtirken, yüzde 47.5'i istihdamlarının aynı kaldığını belirtmişlerdir. 2010 yılı ikinci yarısında da benzer durumun devam edeceği beklenmektedir. İşletmelerin yüzde 56.9'u istihdamda değişme yaşanmayacağını bildirmektedir. İşletmelerin yaklaşık yüzde 69.4'ü son altı ayda maliyetlerinin arttığını belirtmişlerdir. Maliyetlerde artışa yol açan en önemli faktörler, hammadde ve enerji fiyatlarındaki artıştır. İşletmelerin yüzde 43.1'i önümüzdeki altı ayda da maliyetlerdeki artışın 2010 yılı ikinci yarısında da devam edeceğini beklemektedir. İşletmelerin karşılaştıkları diğer sorunlar, alacak tahsilinde yaşanılan güçlükler, haksız rekabet ve talep yetersizliğidir"