Kemal Tahir'le birlikte iz bıraktı

00:0012/10/2009, الإثنين
G: 12/10/2009, الإثنين
Yeni Şafak
Kemal Tahir'le birlikte iz bıraktı
Kemal Tahir'le birlikte iz bıraktı

Sinemacılar, 75 yaşında hayatını kaybeden ünlü yönetmenin sanat yaşamını değerlendirdi:

MESUT UÇAKAN (Yönetmen): Sinemanın estetik olduğu kadar fikri boyutlarına da yoğun şekilde kafa patlatan, o yönde genleştiren, açan, büyüten, sancı çeken bir yönetmendi. Biliyoruz ki 'Ulusal Sinema' diye bir teorisi vardı. Bu fikriyle Türk sineması çok büyük ölçüde açı ve sinerji yakaladı. Entellektüellerin sinemaya ilgi duymasını sağladı. Şunu da söylemeliyiz ki, hem fikirlerinde hem de yaptığı sinemada son derece samimiydi. Ticari sinemanın getirdiği açmazlara, sıkıntılara ve baskılara karşı durarak, doğru bildiğini ve geliştirdiği düşünce yapısını savunuyor olabilmek pek o kadar kolay değil. Gerçekten modern bir sinemacıydı. Şahsen onun yerini dolduracak ikinci bir kişi şu ana kadar gelmedi.

DERVİŞ ZAİM (Yönetmen): Son derece üzgünüm. En azından düşünsel bazda Türk sinemasına katkıda bulunmuş bir isimdir. Bu işin düşünsel çabayla da doygunluğa ulaşabileceğini sezmiş bir insandı. O açıdan bizde ender olan bir işlevi, bir konumu oldu. Yaptığı filmlerin yanısıra, görüşlerinin daha çok ses getirdiğini düşünüyorum.

HÜLYA KOÇYİĞİT (Sinema sanatçısı): Acım çok taze. O bence Türk sinemasının en önemli temel taşlarından biriydi. Bir düşünce adamıydı, bir entellektüeldi. İnsan, doğa aşığıydı. Çocuk gibi temiz ve saf düşünceleri olan bir yönetmendi. Yaptığı filmler hayaller değil, insan hikayeleriydi. Yaşanmışlıkları konu alıyordu. Birlikte bir tek film yapabildik ama sinemaya benim de emek vermeye başladığım dönemden bu yana gelen çok güzel bir dostluğumuz vardı. Türk sineması için çok büyük bir kayıp.

FİKRET HAKAN (Sinema sanatçısı): Tek kelimeyle yıkıldım. Türk sinemasında en değer verdiğim insandır. Sansür gazabına rağmen inandığı değerlerden bir adım bile geri adım atmadı. İyi yönetmenliğinin yanısıra yeri dolmayacak kadar iyi bir insandır. Allah gani gani rahmet eylesin.

MUSTAFA MİYASOĞLU (Yazar) 'Ulusal Sinema Kavgası' kitabı çıktığı yıllarda tanıdım Halit Refiğ'i. Bence her şeyi sinema çevresinde öğrenmiş ve toplumla çok doğru bir diyalog kurmuş bir sinemacıydı. Türkiyenin her bakımdan geliştiği 1960'lı yıllarda sinema alanını da Halit Refiğ omuzlamıştır. Kemal Tahir ile beraberliği de çok olumlu sonuçlar vermiştir ve ulusal sinema bilincine de son derece önemli katkılarda bulunmuştur. Türk sinemasına son elli yılda çok derin izler bırakmıştır.