Yaklaşık iki yıldır devam eden restorasyon çalışmalarıyla, titizlikle hazırlanan kültür sanat etkinlikleriyle İstanbul kültür başkenti olmaya hazır. 1 Ocak'ta yapılacak açılışın ardından etkinlikler de başlayacak
Yaklaşık iki yıldır beklenen gün sonunda gelip çatıyor. Bir hafta sonra binlerce yıldır medeniyetlere başkentlik yapan İstanbul 2010 yılı boyunca Avrupa'nın Kültür Başkenti olacak. 2009'un ikinci yarısından itibaren istifalar ve görevden almalarla sarsılan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 2010'un etkinlik ajandasını ortaya çıkardı. Yaşananlar kısa duraksamalara yol açsa da Ajans'ın takvimi işledi. Şimdi İstanbul bir hafta sonra yapılacak açılış töreninden sonra hem Avrupa'yı hem de dünyayı bir kültür başkenti olarak büyülemeye hazırlanıyor.
Peki, bir hafta sonra şehrimiz Avrupa'nın kültür başkenti olduğunda hayatımızda nasıl değişiklikler olacak? Şehrin sokaklarında yürüyenler yeni durumu nasıl hissedecekler?
Bu tanım, 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'a ait. Günlük hayatın koşuşturmacası içinde bin yıllardır İstanbul'un şurasında burasında doğal olarak sergilenen güzellikleri keşfedemeyenler eğer günlük hayattan başlarını alamazlarsa, kültür başkenti olmak onlar için pek bir şey ifade etmeyecek. Bu etkinlik gören gözlere hitap ediyor.
2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kendisine verilen bütçenin yüzde 70'ini restorasyon çalışmaları için kullanıyor. Bu çalışmalar birkaç yıl önce başladı ve 2010 yılı boyunca da devam edecek. Burada amaç restorasyon çalışmalarının 2010'dan önce bitirilip ziyarete açılması değildi. Bu anlamda Atatürk Kültür Merkezi'nin bitirilmemesi, Süleymaniye Camii'nde restorasyonunun hala tamamlanmamış olması takvimin işlemediği anlamına gelmiyor.
Ayasofya ve Süleymaniye dışında İstanbul'da pek çok medresede, Topkapı Sarayı'nın köşklerinde, Kadınlar Pazarı, Balat, Süleymaniye gibi tarihi mahallelerde de restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tüm bu restorasyon çalışmalarının yanında İstanbul'un tarihi ve kültürel varlıklarını korumak açısından atılan en önemli adım İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı'nın hazırlanması oldu. Kentin kültürel varlığının önemli bir bölümünü içeren bölgenin yönetim planı korunacak bölgenin sınır çizgileriyle birlikte hazırlandı. Bu İstanbul'un yenileme bölgelerinin netleştirilerek mutabakata varılması anlamına geliyor.