Şanlıurfa'nın nitelikli eleman sıkıntısı masaya yatırıldı

Ahmet Başak
00:0019/11/2009, Perşembe
G: 19/11/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Şanlıurfa'nın nitelikli eleman sıkıntısı masaya ya
Şanlıurfa'nın nitelikli eleman sıkıntısı masaya ya

Şanlıurfa'da sanayinin nitelikli eleman sıkıntısı gidermek için İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi kapsamında sorunlar masaya yatırıldı. İKMEP'nin genel hedefinin kalifiye ve vasıflı iş gücünün katılımı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini, rekabet edilebilirliğini teşvik etmek olduğuna dikkat çekildi.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi Şanlıurfa'da sanayinin nitelikli eleman sıkıntısı gidermek için İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir toplantı düzenlendi. İKMEP kapsamında yapılan bilgilendirme toplantısında İKMEP'nin genel hedefinin kalifiye ve vasıflı iş gücünün katılımı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini, rekabet edilebilirliğini teşvik etmek olduğuna dikkat çekildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği'nce (AB) finanse edilen İKMEP çerçevesinde düzenlenen toplantıya Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu tam kadro katıldı. Toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Osman Baysal, sanayide yaşanan nitelikli eleman sıkıntısını hatırlatarak, projeyle ara eleman sıkıntısının giderileceğini umduklarını söyledi. Kendisinin Şanlıurfa'da hizmet veren Ortadoğu Sağlık Merkezinin açılışında mezun olan hemşirelerden mesleki yeterlilik konusunda sıkıntı çektiğini hatırlatan ŞUTSO Başkanvekili Baysal, hastanesinde çalıştırılmak üzere aldığı 30-40 hemşirenin mesleki yeterliğini artırmak için İstanbul'a seminere gönderdiğini aktardı.


İHTİYACA GÖRE MESLEK KURSLARI DÜZENLENMELİ

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Göncü de projenin YÖK ile MEB koordinasyonu ile uygulanmasının kurumlar arasındaki işbirliği açısından önemli olacağına işaret etti. Toplantıda proje sayesinde 'nitelikli elemanları nasıl yetiştirebiliriz?' soruna cevap arayan katılımcılar uygulamanın sonuçlanması durumunda sanayi de nitelikli eleman sıkıntısının giderileceğinin altını çizdi. Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Şanlıurfa'da iş dünyasının beklentisi doğrultusunda ihtiyaç duyulan bilgi beceriler çerçevesinde bölgedeki okullardaki öğrencilerin, idarecilerin kente kurulacak olan Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Merkezinden geçmesi gerektiğini ifade etti. Meslek okullarında yönetim kurularının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Balcı, yönetim kurulları yerel ihtiyaca göre mesleki eğitim kursları düzenlemesi gerektiğini söyledi. Bu arada toplam bütçesi 15.4 milyon Euro olan proje, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak hayat boyu öğrenme perspektifinde, Türkiye'de mesleki eğitimin modernizasyonu ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynakları gelişimi teşvik edilecek.