Anayasa Mahkemesi'nin gündemi yoğun

Cihan
00:007/05/2009, Perşembe
G: 7/05/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Anayasa Mahkemesi'nin gündemi yoğun
Anayasa Mahkemesi'nin gündemi yoğun

Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında inceleme başlatan Anayasa Mahkemesi, bugün 2B arazileri ile 301. maddeyi görüşmek için toplandı.



Anayasa Mahkemesi, Başkan Vekili Osman Paksüt hakkında inceleme başlatıldığını bildirdi. Yüksek Mahkeme'den yapılan açıklamada, Paksüt ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen dosya hakkında, Ergenekon iddianamesinin düzenlendiği 8 Mart tarihinden sonra hukukî sürecin başlatıldığı vurgulandı.


Başkanvekili Osman Paksüt hakkında hukuki sürecin başlatılmasıyla ilgili işlemler ise Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Kanunu ve İç tüzüğü gereği yürütülecek. Başkan Haşim Kılıç'ın görevlendireceği bir üye, başsavcılıktan gelen 199 dinleme kaydını inceleyecek.


Görevlendirilecek üye rapor hazırlayıp mahkemeye sunacak. Soruşturma için Paksüt'ün bulunmadığı toplantıda oylama yapılacak. Soruşturma açılmasına karar verilirse, mahkeme heyetinden 3 kişilik soruşturma kurulu seçilecek. Kurul, dava açılmasını isterse iddianame düzenleyecek, ardından da yargılama başlayacak. Üyelere baskı yaptığına yönelik bir sonuca varılırsa Paksüt'ün üyeliği sona erdirilebilinecek.


Yüksek Mahkeme, bugün yoğun bir gündem maddesi ile toplandı. Kapılarını dış dünyaya kapatan Anayasa Mahkemesi, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle ilgili ilk incelemesini yapacak.


CHP, Kanun'un, 5. maddesiyle 6831 sayılı Orman Kanunu'na eklenen ek madde 10'un, 8. maddesiyle 3402 sayılı Kadastro Kanunu'na eklenen ek madde 4'ün birinci fıkrasının "fiili kullanım durumları dikkate alınmak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle" bölümünün, 8. maddesiyle 3402 sayılı Yasa'ya eklenen ek madde 4'ün dördüncü fıkrasının birinci tümcesinin, 8. maddesiyle 3402 sayılı Yasa'ya eklenen ek madde 4'ün beşinci fıkrasının iptali, yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.


301. maddeyle ilgili soruşturma açılmasını Adalet Bakanı iznine bağlayan düzenleme de Anayasa Mahkemesi'nin önüne bugün geliyor. Mahkeme düzenlemenin iptal istemini esastan görüşecek.


Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılama suçunu düzenleyen 301. maddede yapılan değişiklikle, soruşturma açılması Adalet Bakanı'nın iznine bağlanmıştı. Ancak İstanbul Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi sözkonusu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.