Sivas 300 sene geriye gitti

Cihan
00:005/10/2007, Cuma
G: 5/10/2007, Cuma
Yeni Şafak
Sivas 300 sene geriye gitti
Sivas 300 sene geriye gitti

Sivas'ta Hitit dönemine ait olduğu belirlenen alanda yapılan kazı çalışmalarında bulunan yazılı tablet, ilin yerleşik hayatını 300 sene geriye götürdü. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Sivas'ın bilinen yazılı tarihi ise M.Ö. 1500'lü yıllara dayanıyordu.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar Köyü yakınlarında 2005 yılında başlanan kazı çalışmalarına, sonbaharın gelmesiyle birlikte ara verildi. Kazı Sorumlusu Andres Müller tarafından yürütülen çalışmalarda Hititler dönemine ait çok önemli bulgulara rastlandı. Büyük bir külliyeye ait 2 yapının içinde yapılan çalışmaların ilk senesinde bir tanrı kaya kabartması bulunmuştu. Kazıda şimdiye kadar keşfedilen en eski buluntu ise M.Ö. 4 bine tarihlenen bir damga mühür oldu. Bu sene yapılan kazılarda ise çanak, çömlek ve tunçtan yapılmış ok uçlarına rastlandı.

Ayrıca, o döneme ait ilk yazılı tabletler de çıkarıldı. Hititler'in alışveriş yaptıkları Asur medeniyetine ait olduğu belirlenen M.Ö. 1800'lere tarihlenen Asur çivi yazısı tableti Sivas'ın yerleşik hayatını da 300 sene geriye götürdü. 12 yıldır kazı yapılan Sarissa'da bile ele geçmeyen tablet, ilin arkeoloji dünyasındaki önemini arttırdığı ifade ediliyor. Kazı çalışmalarına ara verilmesi nedeniyle Sivas Valisi Veysel Dalmaz, ören yerine bir ziyarette bulundu.

Vali Dalmaz, burada, aslı Sivas Kongre Müzesi'nin deposunda korunan tanrı kaya kabartması heykelinin alçıdan yapılmış kopyasının açılışını yaptı. Bölgede yapılan kazı çalışmaları hakkında Vali Dalmaz'a bilgi veren Kazı Sorumlusu Alman Andres Müller, bölgede Er Hitit ve Hititler olmak üzere iki medeniyetin yaşadığının tespit edildiğini söyledi. Her yıl ortalama 40 gün kazı yaptıklarını belirten Müller, çalışmalar sırasında çanak, çömle, damgalı mühür, dini öğeler, yazılı tabletler ve tunçtan yapılmış 100'den fazla ok ucuna rasladıklarını dile getirdi. Müller, ok uçlarının çok olmasının, buranın Hititler'e ait bir silah deposu olduğuna da işaret ettiğini kaydetti. Kazı yapılan alanı titizlikle inceleyen Vali Veysel Dalmaz ise Sivas'ın yazılı tarihini 300 sene geriye götüren yazılı tabletin bulunmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Dalmaz, benzer kazıların, Sivas'ın gerçek tarihini gün yüzüne çıkaracağını söyledi. Vali Veysel Dalmaz, "Hem dünya kültür mirasına ve Hitit tarihine ışık tutan bu eserler, yeni açılacak olan Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Müzenin açılışını ise 18-24 Mayıs tarihlerinde kutlayacağımız Müzeler Haftası'na yetiştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Bu arada, bin 200 metrekare alanı kapsayacak Kayalıpınar Köyü harabe ören yerindeki kazı çalışmalarının 100 yılda ancak tamamlanması bekleniyor.