Hukuk işlerse generaller terfi edemez

Erhan Seven
00:0026/12/2010, Pazar
G: 26/12/2010, Pazar
Yeni Şafak
Hukuk işlerse generaller terfi edemez
Hukuk işlerse generaller terfi edemez

AYİM'in 3 generalin terfi ettirilmesi yönündeki kararını anayasaya aykırı bulan hükümet hukukun uygulanmasında ısrarlı. TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre 'açığa alınanlar terfi ettirilmez' hükmü uygulandığı takdirde 3 general terfi edemez. Hükümet için diğer tasarruflar ise generallerin re'sen emekliliği ya da önümüzdeki YAŞ toplantısında emekli edilmeleri

Balyoz Darbe Planı davasında yargılanan tümgeneraller Gürbüz Kaya ve Halil Helvacıoğlu ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) görülen iki davadan biri olan 'terfilerin iadesi ile ilgili' davanın komutanlar lehine sonuçlanması üzerine hükümet de harekete geçiyor.

Ağustos toplantısında şuranın sivil üyeleri tarafından terfi almaları engellenen ve bu nedenle de mahkemeye başvuran üç komutanın durumuyla ilgili olarak 5 ay sonra verilen 'terfi etmeleri gerekir' kararı üzerine hükümet de karşı argümanlar üretmeye çalışıyor. Konunun peşini bırakmayacaklarını açıklayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da sözlerinden yola çıkılarak çalışmaları sürdüren hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel kanununun işletilmesini isteyecek. Hükümet, TSK'ya üç generalin şu anda açıkta olması nedeniyle terfi almalarının imkanı olmadığını vurgulayacak ve 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinin işletilmesi istenecek.

MGK'nın önümüzdeki hafta yapılacak Aralık toplantısının bitiminde zaman zaman Cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı arasında yapılan üçlü zirvenin toplanarak konunun iletilmesi bekleniyor. 65. madde uyarınca terfi sırası gelen general ya da amirallerin 'açıkta bulunmaları, tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş olanlar bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemesi yapılmaz' hükmünün hayata geçirilmesi TSK'dan talep edilecek.

3'LÜ KARARNAME İLE RE'SEN EMEKLİLİK

Hükümetin 60 günlük süreçte önündeki alternatiflerden biri de üçlü kararname ile üç komutanın re'sen emekliye sevkedilmesi. Re'sen emeklilik yönteminin uygulanabilmesi için üçlü kararnamenin hazırlanması gerekiyor. Bu kararnamenin hazırlanması da Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılması gerekiyor. Re'sen emeklilik ilk günden beri hükümetin düşüncesinde olmasına rağmen, Genelkurmay Başkanlığı'nın emeklilik kararnamesini hazırlamaya yanaşmaması nedeniyle bu formül düşünülse bile hayata geçirilebilmiş değil.

Hükümetin girişimlerden sonuç alamaması halinde 60 günlük süre sonunda üç generale rütbe verilerek terfi etmeleri sağlanacak. Şubat ayı sonunda terfi verilmesi halinde 6 ay sonra ağustos şurasında üç generalin emekliye sevkedilmesi gündeme gelecek.

AYİM TAMAMEN KALDIRILACAK

Sürecin bu şekilde işlemesinin ardından 12 Haziran'da yapılacak seçimlerden sonra hükümet, anayasa değişikliği yapmayı planlıyor. Başbakan Erdoğan, Lübnan dönüşü sırasında gazetecilere, "AYİM ile ilgili olarak yasal düzenlemeler yapacağız" demişti.

Daha sonra yapılan tespitlerde anayasa değişikliğinin daha uygun oldu belirlenmişti. Haziran seçimlerinden sonra yapılacak olan anayasa değişikliği içerisinde AYİM'in kaldırılması da önemli bir yer tutacak. AYİM'in kaldırılmasıyla birlikte yargıdaki çift başlılık giderilmiş olacak. Hukuka uymayan bu tür kararların çıkmasının da önüne geçilmiş olacak.


YAŞ toplantısı öncesi emekli edilmeliydiler

Emekli Askeri Savcı Faik Tarımcıoğlu, bundan sonra hükümetin re'sen emeklilik formülünü hayata geçirebileceğini ancak bunun da Genelkurmay'ın yapacağı hazırlık ile mümkün olduğunu dile getirdi. Tarımcıoğlu, "Bu noktaya gelinmemesi için ağustos ayında şura başlamadan bu generallerin emekliye sevkedilmesi gerekiyordu. O zaman emekli edilebilselerdi, bugün mahkeme süreçleri yaşanmayacaktı" dedi. Emekli Askeri Yargıtay Üyesi Albay Hasan Tüysüzoğlu da hükümetin Genelkurmay Başkanlığı'nın direncini kırarak üç generali emekliye sevketmesinin en doğru yol olduğunu belirtti.