Çingene, Bizzat Bahardır

00:009/08/2009, Pazar
G: 8/08/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Çingene, Bizzat Bahardır
Çingene, Bizzat Bahardır

Kökleri Hindistan'a dayanan Romanlar, tüm dünyada hep dışlanmalarına rağmen ayakta kalmayı başardılar.Kutup Dalgakıran www.photosofstory.com adresindeki fotoropörtajıyla Türkiye Çingenelerini anlatıyor.

İstanbul'un gözde ilçelerinden Şişli'nin merkezinde Kuştepe adında bir mahalle. İstanbul'un en renkli ve neşeli romanlarının yaşadığı bu mahallede yaşayan Romanların çoğu geçimlerini çiçekçilik yaparak sağlıyorlar. Çok fazla beklentileri yok ve günlük yaşıyorlar. Başlarını sokacakları bir ev ve kimseye muhtaç olmadan karınlarını doyurmaktır dertleri. Ama sadece bu amaçları için bile zorlanıyorlar. Ancak bu koşullarda bile yaşadıkları sokağı karnaval yerine çevirmeyi başarıyorlar. Alev sokak mahallenin atar damarı. Yazın günler ve geceler sokakta geçiyor. Üç yol ağzının kesiştiği yer sanki bir sahne. Yaz aylarında bu meydanda her gün düğün var ve çeşitli gösterilere sahne oluyor. En ünlü eğlence merkezlerindeki şaşa burada sönük kalacak cinsten bir eğlence söz konusu. Düğünlerde kız ve erkek taraflarının rekabeti ise eğlenceyi arttıran etkenler arasında. Düğün davetlerinin gömlek, atlet ya da paçalı don olarak misafirlere verilen düğünlerde kız ve erkek tarafı birbirinden daha gösterişli düğün yapmaya çalışırlar ve aralarında rekabet içindedirler.


DALGAKIRAN'IN OBJEKTİFİNDEN

Çingeneleri usta foto muhabiri Kutup Dalgakıran'ın fotoğrafları ile yakından tanımak mümkün. www.photosofstory.com'un bu ayki fotoropörtaj köşesinin konuğu olan Dalgakıran'ın titiz çalışması sonucu ortaya çıkan 63 fotoğraf, aynı zamanda bize "Öteki İstanbul'u" anlatıyor. Dalgakıran, "Romanlar" fotoğraflarıyla Ara Güler ve bir grup Türk fotoğrafçıyla 2007 yılında Ara Pacis Müzesi'nde sergilenen L'Altra Istanbul grup sergisinde de yer almıştı. Fotoğraflarda neler yok ki? Düğünler, çocuklar, gelinler, genç kızlar, renkli görüntüler... Erkek tarafının düğününde kız davullu zurnalı kalabalıkla evinin önünden alınır. Akşamüzeri gelinle damat meydana geldiklerinde müzisyenlerin coşturduğu kalabalık büyük bir coşkuyla karşılar gelinle damadı. Işıklar sönmüş, müzik susmuş bir durumda havadan üzerinize fıstık yeşili tüle sarılmış bir kafesin içerisinde renkli yanıp sönen bir kafes aklınıza getirin. İçindeki gelini gören herkes alkış kıyametle karşılıyorlar gelini. Akabinde sezonun en gözde şarkısı “dale” ile eğlence devam ediyor. Ardında kafesin içerisinde beliren gelin teleferik sistemiyle meydana kadar iniyor. Ahmet Haşim Romanlar hakkında şu tespitte bulunmuştu; "Çingene, insanın tabiata en yakın kalan güzel bir cinsidir. Zannedilir ki, bu tunç yüzlü ve fağfur dişli kır sakinleri, insan şekline girmiş birtakım neşeli yeşil ağaçlardır. Çingene, bizzat bahardır."