Önce İstanbul'u sonra sofraları fethetti

Ayşe Olgun
00:0020/05/2007, Pazar
G: 20/05/2007, Pazar
Yeni Şafak
Önce İstanbul'u sonra sofraları fethetti
Önce İstanbul'u sonra sofraları fethetti

Fatih Sultan Mehmet belki hiç mısır ve domates yemedi ama öyle lezzetler keşfetti ki, bugün hiçbirimiz o yemeklerin adını ve tadını bilmiyoruz. Fatih Sultan'ın kavun dolmasını ya da erikli kuzu gerdanını merak edenler buyursun Kariye'ye

Fatih Sultan Mehmet hayatı boyunca hiç patates görmedi. Ağzına domates ve mısır koymadı ama öyle sofralarda oturdu öyle lezzetler tattı ki birçoğumuz bu yemeklerin değil tadını, adını bile hiç duymadık. Mesela Fatih Sultan'ın sofrasının en meşhur yemeklerinden birinin kavun dolması oduğunu biliyor muydunuz? O zaman henüz kavunun turfandası olmadığı için bu nefis yemek kışın da elma dolması olarak sofradaki yerini alırmış. Sadece kavun yada elma dolması mı, daha ne yemekler ne yemekler... Tatlı, ekşi ve tuzlu tatların karışımıyla, etin balla kavrulduğu, üzüm yada erik suyu içerisinde pişirildiği, elmanın içinin kıyma ile doldurulup, meyvelerin sebze gibi pişirildiği, pişmiş et yemeklerinin üzerlerine gül suyu serpildiği gerçek Osmanlı yemekleri, 22 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Kariye'deki Asitane Restoran'da düzenlenen “Fatih Sultan Mehmet Dönemi Yemekleri Haftası”nda görücüye çıkıyor. Restoranın şefi, Necati Yılmaz, 1991 yılından bu yana yaptıkları araştırmalar sonucunda saray mutfağına ait 400 tarife ulaştıklarını söylüyor. Bu tariflerin 250 tanesi bizzat kendilerinin ortaya çıkardığı lezzetler. Ancak o dönemin aşçıları tariflerini gizli tuttukları için şölen ve davetlerde verilen yemek listelerinde kullanılan malzemeleri deneme yanılma ile lezzet keşfi yaptıklarını anlatıyor. Yılmaz, hazırladıkları yemekler arasında en çok beğenilenin ise kavunlu et dolması olduğunu sözlerine ekliyor.


Kayıttan çıkan lezzetler

Tariflere matbah-ı amire, saray muhasebe defterleri, imaret kayıtları, Fatih Külliyesi aşhanesinde pişen yemek kayıtları, Berayı Hassa kayıtlarından ulaştıklarını söyleyen Yılmaz, Fatih Sultan menüsünde yer alan bazı lezzetlerin adını ise şöyle sıralıyor: “Çorbalardan erişteli mercimek ve yoğurtlu tutmaç. Soğuk iştah açıcılardan nohudab, babaganuş, vartabid, Ana yemeklerde ise tarator soslu terhos balıkları, güveçte çiriçli ördek yahnisi, erikli kuzu gerdan, tertib-i tuffahiye, nirbaç, kavun dolması. Sıra tatlılarda; helva-i memuniyye yani gülsuyu ve bademli tavuk göğsü, zerde, zırbaç (pekmezli aşure), şeftali hanım.” Bütün bu yemekleri denemek için yapacağınız şey 22 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında yolunuzu Kariye'den geçirmek. Ayrıntılı bilgiyi www. asitanerestoran.com adresinden alabilirsiniz.