Anayasa Mahkemesi'nin doktorlara getirdiği tam gün uygulamasını kısmi iptal kararını subjektif olduğunu belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yasanın yüzde 80'lik kısmının uygulanabilir hale gelmesini olumlu bulduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Bakan Akdağ, 30 Temmuz'dan sonra mesai saati içinde vatandaşın sağlık hakkını vermesi gereken doktorların özel muayenehanesinde görüldüğü takdirde tutanak tutularak gereğinin yerine getirileceğini söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin tam gün yasası ile ilgili kararını değerlendirdi. Kararın yapmak istediklerini yüzde 20 oranında olumsuz etkilediğini vurgulayan Akdağ, vatandaşa çile çektirenlere artık 'dur' denilmesi gerektiğini belirterek "Mesai saatinde muayenehanede görülen doktor kendi kurumumda çalışıyorsa gereğini yerine getiririm. Silahlı kuvvetlerde çalışıyorsa oraya ya da YÖK'e bağlı ise oraya göndereceğim. Sağlık Bakanı olarak sürekli bu meselenin peşinde olacağım." dedi.
"Yeter artık. Bu millete çektirilen çile yeter. Bu milletin muayenehanelere gidecek bıçak parası verecek gücü yok." diyen Bakan Akdağ, yüzde yüzlük düzeltme isteklerinin yüzde 80'nin gerçekleştiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı 26 bin doktordan 3 bin 500'ünün muayenehanesinin olduğunu ve bunların artık kapanacağını vurgulayan Akdağ, "Vatandaş ekstradan ücret ödememiş olacak. Yasanın sadece üniversite hastaneleriyle ilgili kısmı olumsuz. Geneli olumlu." dedi. Mahkemenin öğretim üyelerinin zorunlu ders saati sayısını iptalinin tıp eğitimini sekteye uğratmayacağını dile getiren Akdağ, "Bu iptal önemli değil. Çünkü yasaya ve verilen karara göre öğretim üyeleri kendi mesaileri bittikten sonra özel işyerlerine gidebilecekler." şeklinde konuştu.
Tabipleri Birliği'nin bu iptal kararının devlet hastanesi doktorlarını da kapsadığı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Akdağ, "Tabipler Birliği Hekimleri hukuk dışı davranmaya teşvik ediyor ve provokasyon yapıyor. Yapmasınlar. Değerli hekimlerimiz bundan zarar görür." Uyarısında bulundu. Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararını beklediklerini kaydeden Akdağ, "Merak ediyorum. Acaba üniversite hocalarının özel muayenehane açmasını anayasanın hangi ilkesine dayandıracaklar? Bu gerekçelerin gecikmesi çok mahzurlu. Bu gerekçeler yazılmalı ve kararlar öyle verilmeliydi."
Yüksek mahkemenin kararına uyacaklarını belirten Bakan Akdağ, CHP'nin başvurusu üzerine alınan kısmi iptal nedeniyle ana muhalefet partisini sert bir şekilde eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başka konularda olduğu gibi tam gün yasası konusunda da gelgitler yaşadığını belirten Akdağ şöyle konuştu: "CHP'nin bu başvuruyu ne mantıkla yaptığını anlamak mümkün değil. Sayın Kılıçdaroğlu, şimdi 'anayasa mahkemesinin iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir düzenleme getirirlerse buna destek veririz' diyor. Ancak mahkemenin kararı bunu düzeltmeyi imkansız kılıyor. Bunu sayın Kılıçdaroğlu da biliyor. Ama hep yaptığı gibi halkı aldatmaya çalışıyor. O bunu hep yapıyor. Ben genel başkan olmayacağım dedi tam tersi çıktı. Aslında tamgün ile ilgili bir pişmanlık hali görüyorum. Bunlar halkçı falan değiller. Halkı aldatıyorlar. Gerçek yüzleri tamgün yasasına yaptıkları iptal başvurusuyla ortaya çıktı. Kime yaranmaya çalışıyorlar. Muayenehanesi olan az sayıda doktora. Ama yarın sandıkta halkımız bunun hesabını sormayacak mı? Soracak ben bundan eminim."
Tabipler Birliği'nin durumunu da değerlendiren Bakan Akdağ, "Bir yandan sosyalist olduklarını iddia ederler öbür taraftan vatandaşın zararı için çalışırlar. Çok yaman bir çelişki. Sağlık hakkı satılamaz diyorlar. Ama istekleri aslında bu hakkın satılması." dedi.
Yasanın öğretim üyelerini diğer memurlardan farklılaştırdığını belirten Akdağ, "Doktorlar gibi diğer öğretim üyeleri de tam gün çalışacak ancak mesaileri bittikten sonra başka bir iş yapabilmesinin yolu açıldı. YÖK hukukçuları bu kararı inceleyecekler. Mahkemenin aldığı bu karar, üniversite hocalarının kafalarına göre dışarıda çalışmasını da getirmemeli." şeklinde konuştu.