Binlerce yıldır dillerin,dinlerin ve değişik kültürlerin bir arada yaşatıldığı kent olan Mardin, senfoniyle buluşacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın vereceği konserle ilk kez Mardinli seyircinin karşısına çıkacak.
CSO Müdürü Çağatay Akyol, Mardin ve Diyarbakır konserlerini kapsayan güneydoğu turnesi ile ilgili bilgi verirken, orkestranın, turnenin ilk durağında yarın Mardin Atatürk Kültür Merkezinde seyirciyle buluşacağını söyledi.
Mardin'de ilk kez seyirci karşısına çıkacaklarını dile getiren Akyol,geçen sanat sezonunda CSO'nun Bayburt'ta ilk defa izleyiciyle buluştuğunu ve bukonserde büyük ilgi gördüklerini anımsattı.Her iki konserde de orkestrayı, sanat çalışmalarını Samsun Devlet Operave Balesi'nde sürdüren Şef Tolga Taviş'in yöneteceğini ve konserin solistinin de CSO'nun yetenekli genç kuşak sanatçılarından Hasan Niyazi Tura olacağını aktaran Çağatay Akyol, keman sanatçılığının yanında, beste çalışmaları da yapan Tura'nın her iki konserde de seyirci karşısına çıkacağını ifade etti.
CSO'nun turne kapsamındaki ikinci konserinin 29 Nisanda Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini anlatan Akyol, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun 20. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde izleyiciyle buluşacaklarını söyledi.
Diyarbakırlı seyircinin konserlere büyük ilgi gösterdiğinin ve biletlerin tükendiğini belirten Akyol, ilde bu ilgi nedeniyle iki konser verilmesinin planlandığını kaydetti.
Akyol, "Bu illerde vereceğimiz konserlerin tıpkı geçen yılki turnemizde olduğu gibi seyircinin ilgisiyle karşılanacağını bekliyoruz. Gelecek sezonda da özellikle doğu ve güneydoğudaki illeri sanatla buluşturmak için turneleri sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.Klasik müzik tarihinin sevilen yapıtlarının yorumlanacağı konserlerde, Wolfgang Amadeus Mozart'ın "Küçük Bir Gece Müziği-Eine Kleine Nachtmusik" ve Antonio Vivaldi'nin "Mevsimler" adlı eserleri seslendirilecek.
Türkiye'de uzun yıllar halk müziği araştırmaları yapan Macar besteci Bela Bartok'un "Romen Dansları" ile Nevit Kodallı'nın tanınmış yapıtı "Telli Turna" da yorumlanacak.
Ankara Devlet Opera ve Balesi de CSO'nun ilk kez sahne alacağı Mardin'de2002 yılında sanat sezonunun açılış konseri olarak bir etkinlik düzenlemişti.Mardin'de açık havada düzenlenen konserde, şu anda Devlet Opera ve BalesiGenel Müdürü olan Şef Rengim Gökmen orkestrayı yönetmişti. Türkü ile aryanınkucaklaştığı etkinlikte, 2006 yılında yaşama veda eden Tenor Ömer Yılmaz datürküler seslendirmişti. Yılmaz'ın yorumladığı "Yola Çıktım Mardin'e" adlıMardin yöresinin halk türküsünün büyük alkış aldığı konserde, bale gösterileri desunulmuştu.Etkinlikte, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden 160 sanatçı Mardinliizleyiciyle buluşmuştu.
Geçmiş zamanda Bayburt'ta verdiği konserin ardından bir seyircinin,"Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi" söylencesini geçen sezon bu ile turne düzenleyerek "tersine çeviren" ve büyük ilgiyle karşılanan iki konserveren CSO, söz konusu turne çerçevesinde 15 Nisan 2008'de Trabzon'da, 17 Nisan2008'de de Bayburt'ta seyirci karşısına çıkmıştı.
Orkestrayı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Şef Rengim Gökmen'in yönettiği konserlerde, orkestra Trabzon ve Bayburt'ta salonların tümüyle dolduğu konserlere imza atmıştı. Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından BaritonTuncer Tercan, düzenlemesini Turgay Erdener'in yaptığı anonim Tokat türküsü"Sabahın Seherinde", Aşık Emrah'ın "Yarim Senden Ayrılalı", babası MuhsinTercan'a ait olan "Düz Mahalle" ile izleyici karşısına çıkmıştı. Sanatçı,programda "Yemen Türküsü"nü de bağlama eşliğinde seslendirmişti.
Konserde, Diyarbakır ve Mardin turnesinin programında da yer alan Nevit Kodallı'nın "Telli Turna" adlı yapıtının yanı sıra, Ferit Tüzün'ün "Esintiler" Rossini'nin "Sevil Berberi", Brahms'ın "Macar Dansları" ve Sarasate'nin "Zigeunerweisen" adlı eseri de yorumlanmıştı. Bayburt konserinin ardından orkestra, seyircinin yoğun isteği üzerine "Onuncu Yıl Marşı" ile bis yapmıştı.