Amasya'nın Ağılönü Köyünde yaşayan vatandaşlar yıllardır Yeşilırmak'a akan köy suyunun bir gölette toplanması yönündeki isteklerini bir türlü yetkililere anlatamadıklarını iddia ederek toplandıkları suyun başında gölet yapılması için dua etti.
Amasya'nın Ağılönü köyünde yaşayan vatandaşlar, yıllardır Yeşilırmak'a akan köy suyunun bir gölette toplanması yönündeki isteklerini bir türlü yetkililere anlatamadıklarını iddia ederek, toplandıkları suyun başında gölet yapılması için dua etti. Merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan, 120 haneli Ağılönü köyü sakinleri, köy camisinin altındaki kaynaktan çıkan ve kış mevsiminde saniyede 150 litreye ulaştığını belirttikleri suyun yıllardır boş yere Yeşilırmak'a aktığını söyledi. Köy halkı, yaz mevsiminde köye gelen yetkililerin yaptığı incelemede, söz konusu suyun saniyede 18 litre aktığının tespit edildiğini belirtti. İstenilen göletin bir türlü hayata geçirilemediğini belirten köy halkı, suyun boş yere akması nedeniyle, yazın bölgenin susuzluk sorunu yaşadığını ve sulamadan yararlanamayan arazilerinin de verimsiz kaldığını savundu. Köy muhtarı Osman Köse, köyde istenilen miktarda suyun olmasına rağmen yaz mevsiminde susuzluk kaygısı yaşadıklarını belirterek şunları kaydetti: 'Yıllardır bu su boş yere akıyor. Arazilerimiz yazın susuzluktan yanıyor. Suyumuz varken susuzluk çekiyoruz. Dönemin ihtiyar heyeti tarafından, köyümüze yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Orta köyün yaptırdığı gölete su verilmesi kararlaştırılmış. Bu doğrultuda, bizim köyümüzün arazilerinin sulanması için de Orta köy göletine bir pompa kurulması kararlaştırılmış. Bizim suyumuz yıllarca Orta köy göletine aktı ancak, ne pompa kuruldu ne de biz bu göletin suyundan faydalanabildik. Yetkililerden, köyümüzün faydalanabileceği bir gölet yapmalarını istiyoruz.'
Söz konusu su nedeniyle, Orta köy halkı ile kavgaların da yaşandığını vurgulayan Köse, 'Konuyu çok kez yetkililere bildirdik. Kendilerinden söz de altık. Gölet yapımı için gerekli ön hazırlıklar yapıldı. Ancak DSİ, ihtiyar heyetinin 1976'da verdiği teminat nedeniyle bu çalışmaya izin vermiyor' dedi. Köy sakinlerinden iki çocuk babası çiftçi Hayri Köse de 200 dönüm arazisi olduğunu ancak sulama suyu olmadığı için arazinden verim alamadığını söyledi. Suyun hayat olduğunu vurgulayan Köse, 'Boşa akan bu suyun değerlendirilmesi lazım. Yıllardır küresel ısınmadan bahsediliyor. Ancak köyümüzün içinden çıkan sudan yararlanamıyoruz. Yetkililerin sesimizi duymalarını bekliyoruz' diye konuştu. Daha sonra, su kaynağının etrafında toplanan köy sakinleri, gölet yapılması için hep birlikte dua etti.