Yargıtay, kampüste eylemden ceza alan öğrenciler hakkındaki kararı "Kampüs herkese açık değil. Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümleri uygulanamaz" diyerek bozdu
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yapılan bir gösteride, 9 öğrencinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan mahkum olmalarına ilişkin kararı usul eksikliğinden bozdu. Bolu Asliye Ceza Mahkemesi, önceki yıllarda öldürülen Kenan Mak adlı öğrenciyi anmak için 3 Mayıs 2002'de üniversite kampüsünde yapılan gösteriyle ilgili açılan davada, 9 öğrenci hakkında 6 ay ile 2 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verdi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 2 yıl 6'şar ay hapse mahkum olan 3 öğrencinin cezalarını onadı. 6'şar ay hapis cezasına çarptırılanlar hakkındaki kararı ise yeni Türk Ceza Kanunu'nun "takdiri indirim" düzenlemesi lehe olduğundan bozdu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. İtiraz gerekçesinde, toplanma özgürlüğüyle ilgili Anayasa ve uluslararası hukuki düzenlemeleri anımsatılarak, eylemi yapan grubun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kantini önünde toplanmasına izin verildiği, grubun toplandıktan sonra rektörlüğe yürümek istediği anlatıldı. Başsavcılık, 2911 sayılı yasanın 6. maddesinin 2. fıkrasında, "Şehir ve kasabalarda ve gerekli görülen diğer yerlerde, hangi meydan ve açık yerlerde veya yollarda, toplantı ve yürüyüş yapılabileceği ve toplanma ve dağılma yerleriyle izlenecek yol ve yönler" düzenlemesini içerdiği vurgulandı.
Kanunun, genel ve herkese açık yerlerde uygulanma olanağı olduğuna işaret edilen başvuruda, "Konutta, bahçesinde olduğu gibi, sadece öğrencilerin girmesine izin verilen, kamuya açık olmayan yerlerde, örneğin üniversite kampüsleri de kanunun uygulama alanı dışındadır" denildi. Başsavcılık, bu alandaki düzenlemelerin üniversite idaresinin sorumluluğunda olduğu, bu düzenlemelere aykırılığın ancak disiplin soruşturmasını gerektireceği vurgulandı. Olaylarda iş göremez raporu alan askerlerin de kimler tarafından yaralandığının belli olmadığına işaret edilen itirazda, 8. Ceza Dairesi'nin kararlarının kaldırılıp yerel mahkemenin mahkumiyet kararının bozulması istendi. Genel Kurul, itirazı kabul etti. 8. Ceza Dairesi'nin onama ve bozma kararını kaldıran genel kurul, yerel mahkemenin kararını ise usul eksikliği nedeniyle bozdu.
Başsavcılığın itiraz başvurusunda, üniversite idaresi tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kantininde düzenlenmesine izin verilen anma töreninin bahsedilen yerde yapılmamasının, idareye karşı bir davranış olarak ele alınması gerektiği belirtildi. İtirazın gerekçesinde, 2911 sayılı yasaya göre kolluk gücünün yasaya uygun şekilde ihtarda bulunması gerekirken, görevli yüzbaşının yasaya uygun dağılma ihtarı yapmadan öğrencilerin elindeki pankartı almaya çalıştığı ve olayların çıktığı anımsatıldı.