Ergenekon'un KKTC'deki uzantısıyla ilgili yürütülen soruşturma sürecinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Derviş Eroğlu hükümetinin engellemeleriyle karşılaştıklarını öne süren KKTC Meclis Komisyonu, çareyi Ergenekon soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılarıyla doğrudan görüşmekte buldu. Türkiye'deki Ergenekon yapılanmasının Kıbrıs bağlantılarını araştıran komisyonun üyeleri, yılbaşından sonra Türkiye'ye gelecek. Eski KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, geçtiğimiz günlerde Eroğlu hükümetini soruşturmanın üstünü kapatmakla suçlamıştı.
Ada'daki Ergenekon yapılanmasını gün yüzüne çıkarmak için yaklaşık üç ay önce kurulan KKTC Meclis Komisyonu, çalışmalarını derinleştiriyor. Bugüne kadar 2 kez toplanan komisyon, birinci oturumda soruşturmanın nasıl işleyeceğini ele almıştı. İkinci birleşimde ise hukuk dairesinden konuyla ilgili bilgi talep edilmişti. Komisyon, yaptığı oturumlar sonucu, Ergenekon'un Kıbrıs ayağının ortaya çıkarılması için KKTC İçişleri Bakanlığı kanalıyla Türkiye'den bilgi istenmesine karar verdi. Ancak hükümet, bu konuda hiçbir girişimde bulunmadı. Komisyonun kararına rağmen Ergenekon soruşturmasına dair belgeler Türkiye'den talep edilmedi. Dolayısıyla soruşturmada kayda değer hiçbir gelişme yaşanmadı. Bunun üzerine harekete geçen komisyon üyeleri, çareyi Ergenekon soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılarıyla doğrudan görüşmekte buldu. Aralarında muhalefet partisi milletvekillerinin de bulunduğu 7 kişilik komisyonun üyeleri, yılbaşından sonra Türkiye'ye gelerek, Ergenekon savcılarıyla bire bir görüşme yapmak için anlaştı. Ergenekon İddialarını Soruşturma Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sonay Adem, 'soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilememesi üzerine' böyle bir karara vardıklarını açıkladı. Adem, "İnternete yansıyan bilgiler dışında şu anda elimizde hiçbir belge yok. Buradaki savcılık da doğal olarak bunu yeterli görmüyor. Dolayısıyla bize Türkiye'den katkı gelmediği takdirde davanın bir yere gelmesi mümkün değil. Komite başkanıyla bu konuda uzlaştık." ifadelerini kullandı.
Sonay Adem, Türkiye'de son yıllarda yapılan darbe girişimlerinin altyapısının Kıbrıs üzerinden hazırlandığına dikkat çekti: "Türkiye'deki darbe girişimlerinin gerekçelerine bakacak olursak, Kıbrıs üzerinden bu darbelerin yapılmasına yönelik çalışmalar olduğu görülecektir. Doğrudan doğruya Kıbrıs, Ergenekon örgütünün bütün faaliyetleriyle ana unsurlardan biri olmuştur. Bazı şeyler burada denenmiş."
Sonay Adem, uğradığı saldırı sonucu 1996'da öldürülen gazeteci Kutlu Adalı cinayetinin aydınlatılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda da görev almıştı. Adem, komisyonun belli bir noktadan sonra ilerleyemediğini hatırlattı. Adalı cinayetinin Ergenekon'la bağlantılı olduğuna inandığını anlatan Adem, Adalı dosyası ile Ergenekon soruşturmasını birleştirmek istediklerini aktarıyor: "Adalı cinayeti dosyası ile Ergenekon soruşturması birleşirse öyle umuyorum ki; daha ileri bir noktaya gidebiliriz. Bu konuda kendini demokrasi tarafında kabul eden insanlar olarak bu dosyaların birleştirilmesi için adım atacağız." Komisyon Başkanı Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili İrsen Küçük de komisyonun çalışmalarına bütçe görüşmeleri nedeniyle ara verdiklerini anlattı. Ergenekon davasını yürüten savcılarla görüşmelerini Meclis kanalıyla yapacaklarını ifade eden Küçük, bugüne kadar ciddi bir belgeleye ulaşamadıkları için savcılarla görüşmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi. Bir başka komisyon üyesi CTP Milletvekili Arif Albayrak ise Türkiye'de gerekli belgeler başsavcılığa ulaştığında, üzeri kapatılan birçok olayın aydınlanacağını anlatıyor. Adalı cinayetinin failinin de soruşturma kapsamında ortaya çıkacağını belirten Albayrak, "Kesinlikle ben bunun aynı görüntülerle alakalı olduğu kanaatindeyim. Failleri bir yerde örtülü duruyor. Bunun ortaya çıkması elbette toplumun güvenliği ve demokrasi açısından çok önemlidir." ifadelerini kullandı.
(Zaman)