Adres sistemine standart getiriliyor

Aa
00:0020/02/2007, Salı
G: 20/02/2007, Salı
Yeni Şafak
Adres sistemine standart getiriliyor
Adres sistemine standart getiriliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğünce, il genelinde adres sistemine standart ve otomasyon getirmek amacıyla "Adres Bilgi Sistemi" çalışması yürütülüyor.

Çalışma İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesi kapsamında 2000 yılında başlatıldı.


Çalışma, "mevcut durumda il genelinde cadde ve sokak isimleri ile kapı numaralarının karışık olması, aynı sokak isminin bir ilçede birden fazla olması, aynı cadde ve sokakta birden fazla kapı numarası bulunması, her kurumda ayrı adres, isim ve bina numarası olmasının yol açtığı sorunları" ortadan kaldıracak.


Çalışma, İstanbul'un 32 ilçesi ile 41 beldesinde yürütülüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 10 ilçedeki çalışmaları kendisi yürütürken, diğer belde ve ilçe belediyeleri ise çalışmayı kendileri tamamlayacak.


Belediyenin 10 ilçede yürüttüğü çalışmanın maliyetinin yaklaşık 20 milyon YTL olması ve yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.


Çalışma ile cadde ve sokakların başlangıç ve bitişleri tespit edilerek, bina kapı numaraları yeniden düzenleniyor. Yapılan değişiklikler haritalara ve bilgi bankalarına kayıt edilerek resmi kurumların kullanımına hazır hale getiriliyor.


Çalışma kapsamında, İstanbul'da tüm sokak ve caddelerin giriş ve çıkışlarına cadde ve sokak isim tabelaları dikilmeye başlandı. Her ilçenin sokak isimlerini gösteren tabelalar farklı renkte olacak. İlçeler renk koduna göre sınıflandırılacak. Değişiklik yapılan sokak isimleri ve bina kapı numaraları eski ve yeni olarak bir süre birlikte kullanılacak. Sistem tam olarak oturduğunda, eski ve yanlış sokak isimleri ve numaralar sökülecek.


SİSTEM NE KAZANDIRACAK

Adres Bilgi Sistemi ile kentte mükerrer sokak isimleri ve bina numaralarına standart getirilerek adres kargaşasına son verilecek. Sistem, "sokağa çıkma yasağı uygulanmadan sayım yapılabilmesine, vatandaşların resmi işlemlerini daha rahat ve sorunsuz halledebilmesini sağlayacak. Tüm ilçelerde uygulanacak sistem, resmi kurumların ortak kullanımına açılacak ve elektrikten suya, istatistiklerden vergi bilgilerine, emniyetten sosyal güvenliğe kadar her kademede doğru bilgilere en kısa sürede ulaşılabilecek.


Sistem ile adres ve numaralamanın basit, anlaşılır ve kolay olması sağlanacak, kamu hizmetlerinin sunumunda bürokrasi ve kırtasiyecilik azaltılacak.


Adres karışıklığına son verilerek hizmetin daha etkin üretilmesi ve sunulması, levhalarda standart sağlanması, cadde ve sokak esasının dışında yer alan çadır, baraka, afet bölgesindeki geçici konutlar ve benzerlerine geçici numara verilerek Ulusal Adres Veri Tabanı'na işlenmesi sağlanacak.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Tuzla, Pendik, Eyüp, Bayrampaşa, Sarıyer, Şile ve Maltepe'de Adres Bilgi Sistemi Bilgi Bankası oluşturulması çalışmalarını sürdürüyor.


Yapılan çalışmaya göre, "Beykoz'da 1. 800, Fatih'te 1. 350, Beyoğlu'nda 1. 600, Tuzla'da 1. 500, Pendik'te 3 bin 500, Eyüp'te 1. 400, Bayrampaşa'da 1. 200, Sarıyer'de 1. 900, Şile'de 900 ve Maltepe'de 1. 750 cadde ve sokak bulunuyor. "