4/B'li olarak çalışanların KPSS karşısındaki durumu

Ahmet Ünlü
00:005/01/2008, Cumartesi
G: 4/01/2008, Cuma
Yeni Şafak
4/B'li olarak çalışanların KPSS karşısındaki durum
4/B'li olarak çalışanların KPSS karşısındaki durum

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeliler KPSS puanlarını kullanarak ÖSYM yerleştirmelerine, askeri kurumlara, Adalet Bakanlığı tarafından alınan zabıt katibi ve infaz koruma memurluğu alımlarına, tüm kamu kurumlarının 4/B'li alımlarına ve Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen işçi alımlarına başvurabilmektedir.

4/B'li olarak çalışıp da, çalıştığı işi beğenmeyen ve yeni iş başvurusunda bulunacak adaylara yönelik bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

4/B'li hakkında hangi mevzuat uygulanır?

4/B'li olarak çalışan personel hakkında uygulanan temel mevzuat 1978 tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararıdır. Personel alım yönteminden yıllık izne, doğum izninden aylıksız izne değin bir çok konuda bu mevzuata bakılmaktadır.

4/B alımları KPSS kapsamındaki bir yerleştirme değildir

KPSS yerleştirmelerinin dayanağı "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik"tir. Bu yönetmelik kapsamında sadece memur ve 399'a tabi sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Yönetmelikte yer alan tüm hüküm ve sınırlamalar sadece bu iki statüde yapılan alımlar için geçerlidir.

4/B'li personel alımı, KPSS kapsamında yapılan bir alım değildir. Kamu kurumları objektif bir şekilde personel alım sürecini tamamlayabilmek amacıyla, ÖSYM aracılığı ile yerleştirme yoluna başvurmaktadır.

İki defa yerleşememe kuralı 4/B'lide uygulanır mı?

KPSS'de iki defa yerleşememe kuralı bulunmaktadır. Bu şu demektir: Yerleştirmelerine esas olan KPSS puanıyla bir kadro veya pozisyona yerleşen aday, aynı puanla bir daha yerleştirme işlemlerine katılamamaktadır.

Ancak, 4/B'li personel alımı, KPSS kapsamındaki bir tercih işlemi olmadığı için, bu kuralın dışındadır. Bu nedenle 4/B'li olarak yerleşen bir aday daha sonra yeniden 4/B'li veya memur veya 399'a tabi sözleşmeli pozisyonların yer aldığı alımlara başvurabilirler.

4/B'li olarak çalışan kişi memurluğa nasıl geçer?

Bilindiği üzere memur olarak çalışan bir kişi KPSS ile yerleştiği bir kadroya istifa edip geçememektedir. Zira, 657 sayılı Kanunda, istifa eden memurun belirli bir süre yeniden memur olarak çalışamayacağı belirtilmiştir. Sınırlama bundan kaynaklanmaktadır.

4/B'lide ise bu yönde bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle, 4/B'li olarak çalışırken yaptığı yeni iş başvurularıyla;

1- Memurluğa,

2- 399'a tabi sözleşmeli pozisyona,

3- 4/B'li bir başka göreve,

4- İşçiliğe,
atanmaya hak kazanan kişi görevini bırakarak yani istifa ederek yeni görev yerine başlayabilir.
4/B'li olarak çalışmanın zorlukları nelerdir?

Herşeyden önce şu hususu belirtmek gerekmektedir:

1- Askerlik sonrasında göreve başlayamamaktadırlar. Bu konu hala çözümlenememiştir.

2- Kurum içi nakle izin veren kurumlar bulunmaktadır, izin vermeler bulunmaktadır. MEB ve Diyanet 4/B'li personeline kurum içi nakil imkanı tanırken diğer kurumlar bu imkanı hala tanıyamamıştır.

3- 4/B'li personelin kurumlar arası nakli ise hali hazırdaki mevzuata göre mümkün değildir. Bu nedenle başka bir kuruma geçmeyi düşünen adayların hiç 4/B'li olmaması gerekmektedir.

4/B'li öğretmen alımında farklı uygulama yapılmaktadır

Öğretmen alımları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bakanlık 4/B'li olarak yerleşen bir öğretmenin, yeni sözleşmeli öğretmen alımlarına başvurmasına imkan vermemektedir. MEB, bu uygulaması ile diğer kurumlardan farklıdır. Ancak 4/B'li öğretmen olarak çalışanlar kadrolu öğretmenliğe başvurabilmektedir. Yine 4/B'li olarak çalışan öğretmenlerin diğer kurumların 4/B'li memur alımlarına veya kadrolu memur alımlarına başvurmasına engel bir durum bulunmamaktadır.