Uzmanlar, aşırı kilo ve hareketsizliğin kas sisteminin en büyük düşmanı olduğunu belirterek, insan yaşlandıkça nasıl saçları beyazlayıp, deri buruşuyorsa, kireçlenmenin de doğal olduğunu ifade ediyor.
Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu'nun 2010-2011 bilgilendirme toplantıları kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) Kestel Kurs Merkezi kursiyerleriyle bir araya gelen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Şerif Özkan, diz eklemlerindeki ağrılar ve menisküs zedelenmeleri konusunda kursiyerlere bilgi verdi. Menisküs yırtıkları ve zedelenmelerine dikkat çeken Dr. Özkan, menisküs yırtıklarının herkeste olabileceğini ifade ederek, "Genç yaşta da menisküs zedelenmeleri yaşanabilir. Fakat yaş ilerledikçe menisküslerde yaşanabilecek zedelenmelerin artması sözkonusu" dedi.
Dr. Özkan, diz içerisinden gelen sesler, dizde oluşan gerginlikle beraberindeki şişlik, dizde sıvı toplanması ve menisküsün yırtık parçasının eklemin içine düşmesiyle oluşan takılma ve kitlenmelerin menisküs zedelenmeleri, hatta yırtıklarının habercisi olabileceğini kaydederek, "Bir ay boyunca hareket ettirilmeden tutulan bir bacağın eski gücüne kavuşması için altı ay kadar çalıştırmak gerekli. Kaslar ne kadar doğru çalıştırılırsa o kadar sağlıklı çalışır ve kireçlenme durumunu en aza indirir" diye konuştu.
Kireçlenmenin bir hastalık olmadığını söyleyen Dr. Şerif Özkan, "Nasıl yaş ilerledikçe saçlarımız beyazlıyor, derimiz buruşuyorsa kireçlenme de doğal. Fakat kireçlenmeyi artıran en önemli faktörlerin başında aşırı kilo ve günlük yaşamımızdaki yanlış hareketlerdir" dedi.
Kas ve iskelet sisteminin en büyük düşmanının kilo olduğunun altını çizen Dr. Özkan, daha az kilolu hastaların rahatsızlıklarının tedaviye daha olumlu yanıt verdiğini sözlerine ekledi.