Bolu'ya süperiletken teknoloji üssü kuruluyor

Cihan
00:008/09/2008, Pazartesi
G: 8/09/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
Bolu'ya süperiletken teknoloji üssü kuruluyor
Bolu'ya süperiletken teknoloji üssü kuruluyor

Abant İzzet Baysal Üniversitesi yaklaşık 10 milyon YTL'lik kaynak kullanarak 4 yıl içerisinde süperiletken tel üretimine başlayacak. Prof. Dr. İbrahim Belenli, süperiletkenler sayesinde Manyetik Rezonans Görüntüleme sistemlerinde sıvı helyum kullanma zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyledi

Önümüzdeki yıllarda önemli hale gelecek olan süperiletken teknolojisiyle ilgili olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne üs kuruluyor. Yaklaşık 10 milyon YTL'lik kaynak kullanılarak 4 yıl içerisinde süperiletken tel üretimine başlanması planlanıyor.

Süperiletkenler sayesinde Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) sistemlerinde sıvı helyum kullanma zorunluluğu ortadan kalkacak. Böylelikle ortalama 700 bin YTL'ye satılan MRG sistemleri ucuzlayacak. Elektrik trafolarını süperiletken ile yapma şansı doğacak ve trafolardaki yüzde 3'lük elektrik kaybının önüne geçilecek. Süperiletkenler önümüzdeki yıllarda geniş bir yelpazede kullanılabilecek.

Süperiletken teknolojisini geliştirmek amacıyla fizik profesörleri koordineli olarak çalışıyor. Bu isimlerin başında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Belenli, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Gencer, İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eyüphan Yakıncı, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ekrem Yanmaz ve Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Özçelik geliyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Belenli, yaklaşık 20 yıldır süperiletken konusu üzerinde çalıştığını, ayrıca 2003 yılından beri de Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Doç. Dr. Cabir Terzioğlu ve Doç. Dr. Ahmet Varilci ile birlikte çalışma içerisinde olduğunu söyledi.


4 YIL İÇERİSİNDE ÜRETİME BAŞLANILACAK

Prof. Dr. Belenli, süperiletkeni soğutulduğu zaman elektrik akımını hiç direnç göstermeden ileten malzeme olarak tanımlıyor. Magnezyum bor bileşiğiyle süperiletken yapmak için çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Belenli, "Ankara Üniversitesi'yle birlikte Bolu'da üretim üssü kurmaya çalışıyoruz." dedi. Belenli, üs için Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesindeki tekno parktan yer ayrıldığını kaydetti. Belenli, süperiletken üssü için şu ana kadar 2,5 milyon YTL kaynak kullandıklarını, önümüzdeki 4 yıl içerisinde üretime başlamayı planladıklarını söyledi. Elektrik trafolarını süperiletken ile yapma şansının doğacağını ve trafolardaki yüzde 3'lük elektrik kaybının önüne geçileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Belenli, "Şehir merkezlerinde kısa mesafelerde çok büyük elektrik akımı taşınacaksa süperiletken kullanmaktan başka çare yok." dedi.