İnşirah Suresi Arapça Okunuşu Türkçe Anlamı ve Fazileti

Şerh Suresi olarak da bilinen İnşirah Suresi adını, “ferahlatan, açan” anlamına gelen ilk ayetinden almıştır. 8 ayet olup, Mekke’de inmiştir. İşte İnşirah suresi okunuşu ve meali. İnşirah Suresi anlamı, tefsiri, faziletleri nelerdir? Haberimizde İnşirah Suresi'nin Arapça okunuşu, Türkçe anlamı ve İnşirah Suresi okumanın faziletini bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
İnşirah Suresi

İlk ayette Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in göğsünün huzura kavuşturulmasından söz edildiği için bu ismi almıştır. Birçok tefsirde, Buhari ve Tirmizi’de Suretü Elem Neşrah diye anıldığından halk arasında da Elem Neşrah Leke suresi olarak da bilinir.

İlk inen surelerden olup, iniş sırasına göre Duha suresinden sonra 6. sırada yer alır. İki sure birbiri ile o kadar bağlantılıdır ki; bazı alimler bu ikisini aynı sure saymışlar ve ikisi arasında besmeleye gerek duymadan okumuşlardır. Fakat Duha Suresi ile İnşirah Suresi tüm otoritelere göre iki ayrı suredir. Lakin birbiri ardına indirilmiş bağımsız surelerdir. Şunu da ayrıca not etmekte fayda vardır. İnşirah Suresi konu itibarıyla Duha suresine çok benzemektedir.

ÖZGÜN
Fetih Suresi oku, dinle, ezberle! Fetih Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu, Diyanet meali

İnşirah Suresi bir önceki gibi tabiri caizse motivasyon suresidir. Peygamber Efendimiz (a.s.v.)’e verilen nimetler ile buna karşılık Resulullah (s.a.v.)’den istenen kulluk bu surede belirtilmiştir. Vahyin gelmesi sırasında Resulullah (s.a.v.) ile Müslümanlara, İnşirah Suresi ile karşılaştıkları güçlükleri kolaylaştırmak, teselli ve ümit verilmektedir.

İnşirah Suresi’nin Arapçası, Okunuşu ve Anlamı

İnşirah Suresi Okunuşu

İnşirah Suresi Anlamı (Meali)

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla

İnşirah Suresi Faziletleri

Surenin 5-6.ayetlerinden şunu anlayabiliriz: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) karşılaştığı tüm güçlükleri, ortaya çıkan kolaylıklarla aşmıştır. Her insan da ne kadar ağır yük, imtihan ve musibetle de karşılaşsa, Cenab-ı Hakk’a sığınınca bunu aşar ve selamete çıkabilir. Nasıl ki her gece iki gündüz arasındadır, her zorluk da iki kolaylık arasındadır. Asla bir zorluk iki kolaylığa galip gelemez. Bu ayetin tefsiri sadedinde şu hadis nakledilir: “Bir zorluk iki kolaylığa asla galip gelemez.”

:

ÖZGÜN
Vakıa Suresi oku ve dinle! Vakıa Suresi Arapça Yazılışı ile Türkçe Okunuşu, Duası ve Meali

ÖZGÜN
Peygamberimiz nazardan korunmak için hangi ayeti ve duayı okumuştur?

ÖZGÜN
Korku, çaresizlik ve sıkıntı duası: Peygamberimizin sıkıntı anında okuduğu dua