Kredi faizleri büyümeye engel: Bankalar da elini taşın altına koymalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretim ve yatırım önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Bankaların sadece kendi gelirlerini düşünmeyi bırakıp ellerini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Yüksek kredi faizleri büyümeye destek değil köstek oluyor. Reel sektöre sırtınız dönmeyin” dedi.

Ekonomi Servisi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri haline geldiğini belirterek, “Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde artırarak, büyümeye destek değil köstek oluyorlar’’ dedi. Bankalara, reel sektöre sırtınız dönmeyin çağrısı yapan Hisarcıklıoğlu, “Bankaların uyguladığı yüksek kredi faizleri, üretim ve yatırım önündeki en önemli engel haline gelmiştir. Kredi faizlerinin geldiği seviye, dünya genelindeki düşük faiz ortamına uymuyor ve girişimcilerimizin küresel rekabette ayakta kalmalarına engel oluşturuyor” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/14/10/28/resized_51ff9-e6c4d0c4rifathisarciklioglu.jpg

FAİZ ARTTIRMAKTA HIZLI İNDİRİMDE AĞIR KALMAYIN

EKONOMİ
Kredi kartı israf ve faizi körüklüyor: Limit gelirin kat kat üzerinde

BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Bankaların kredi faizlerini, maliyetlerindeki artışın çok üzerinde yükselterek, büyümeye destek değil köstek olduğunun altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların, faizleri kolayca artırma alışkanlarına son vermesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bankalar sadece kendi gelirleri odaklı düşünmeyi bırakmalı ve ellerini taşın altına koymalı” diye konuştu. Bunun yanı sıra pandemi nedeniyle gelir kaybı yaşayan firmaların kredilerine yönelik daha yapıcı bir tavır sergilenmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Finansal ve reel sektörün ülkemize daha iyi gelecek sunmak üzere birlikte hareket ederek, birbirlerini daha iyi anlamaları gereken dönemdeyiz. Bu dönemde birbirimize destek olmalıyız” dedi.

EKONOMİ
14.5 milyon ton gıda çöpe gidiyor

REEL SEKTÖRE SIRTINIZI DÖNMEYİN

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/14/10/27/resized_1d2e9-3d9037bdkutu.jpg

KREDİ HACMİNDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Bankacılık sektörünün kredi hacminde düşüş sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 8 Ocak ile biten haftada 31 milyar 145 milyon lira düşüş gösterdi. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 3 trilyon 575 milyar 923 milyon liradan 3 trilyon 544 milyar 779 milyon liraya geriledi.