La Liga uygulaması kullanıcılarını gizlice dinlediğini itiraf etti

Dünyanın en değerli ligleri arasında yer alan İspanya futbol liginin resmi yayın uygulamasıyla ilgili bir skandal ortaya çıktı. Sadece Google Play Store’da 10 milyondan fazla indirilmeye sahip olan uygulama kullanıcılarını dinliyor ve yerini tespit edebiliyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
La Liga uygulaması

İspanya profesyonel futbol ligi La Liga’nın dünya çapında neredeyse milyarlarca takipçisi bulunuyor. Real Madrid ve Barcelona gibi takımların yarıştığı La Liga’nın resmi uygulaması milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.

La Liga isimli uygulamayla ilgili büyük bir skandal ortaya çıktı. İspanyol El Diaro gazetesinde yer alan habere göre uygulama mikrofonu ve GPS’i açarak yasadışı dinleme ve takip yapabiliyor. Uygulamanın yalnızca İspanya’daki kullanıcılarını dinlediği rapor edildi.

La Liga, El Diaro’da yayınlanan habere karşı savunmasında yasadışı yayınlar nedeniyle 150 milyon Euro’dan fazla kayıpları olduğunu belirtti. Uygulamayı yayınlayan La Liga ayrıca topladıkları verilerin yalnızca istatiksel olduğu, kişisel verilerin toplanmadığını belirtti ve yer bilgilerinin de veri noktaları için kullanıldığını söyledi. Uygulama aktif olarak kullanıcıların konuşmalarını dinlemiyormuş.

Bu olaydan yalnızca uygulama izinlerini aktif edenlerin etkilendiğini belirten La Liga, kullanıcı sözleşmesinde bu durumu yazdığını da söylüyor. Binlerce satırdan oluşan ve kimsenin okumadığı bu sözleşmede bir iki cümleyle belirtilen bir madde tabi ki dikkate alınmıyor.

Avrupa Birliği’nin yeni gizlilik kurallarında bu tür uygulamalar yasaklandı. GDPR’ye göre kullanıcıları mutlaka kolay ve basitçe anlaşılabilir bir şekilde neleri onayladığını görebilmesi gerekiyor.

La Liga uygulaması baz alınarak diğer uygulamalarında kontrol edilmesinde fayda olabilir. Dünya kupasına sayılı günler kala uygulama sözleşmelerinizi kontrol edebilirsiniz.